• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PROTEST U NIŠU: Zagustilo, Italijani se pokupili, radnice ostale na cedilu

Izvor mondo.rs Izvor Beta

Radnice italijanske tekstilne firme Tesil (Tessil group), koja je poslovala u jednom od pogona nekadašnjeg Niteksa, održale su danas protest ispred ulaza u fabrički krug.

Radnice su se okupilo se jer je ta firma ove nedelje otišla u likvidaciju, a njih 170, uglavnom žena, ostalo bez posla.

Više desetina radnica skandiralo je ispred ulazne kapije "Posao, posao!", a neke su nakratko ušle u fabrički krug.

Radnice su kazale da su u poslednjih desetak dana tri firme, kooperanti kompanije Olimpias, sa oko 600 radnika prekinule proizvodnju u Nišu i otišle u likvidaciju.

Možda će vas zanimati

One su zatražile pomoć države kako bi firma u kojoj su radile proteklih osam godina nastavila da posluje.

Okupljene radnice su kazale da je poslovodstvo firme zainteresovano da firma opstane, ali da to ne može u novonastaloj situaciji.

A U ITALIJI: KREĆE PRADA

Italijanska kompanija Prada, koja je nakon dva meseca ponovo pokrenula proizvodnju širom Italije, koristiće testove na antitela na novi korona virus. Modna kompanija saopštila je da je pokrenula proizvodnju u Toskani 20. aprila, ali i u regionima Umbrija, Marče i Veneto, a ponovo rade i radionice u Milanu gde je sedište kompanije, prenosi CNBC.

U obrazloženju za pokretanje likvidacije, koje je potpisao dosadašnji direktor firme Tesil, Nikola Barko, navodi se da "ne postoji finansijska i poslovna opravdanost za dalje obavljanje delatnosti... usled poremećaja i višemesečne krize na tržištu tekstilnih proizvoda, što je izazvalo i drastičan pad potražnje za našim uslugama".

Na to je, piše dalje, "dodatno (presudno) uticalo proglašenje vanrednog stanja na teritoriji Republike Srbije zbog širenja zarazne bolesti Covid 19, kao i sve donete prateće mere, uključujući posebno poslednje mere o ograničenju broja radnika u smenama", navodi se u obrazloženju.

Kompanija "Olimipas" oglasila se danas saopštenjem u kome se navodi da su njeni dobavljači Tecnostiro, Nora Serbia i Tesil grup u skladu sa zakonom pokrenuli proces likvidacije, koji podrazumeva i prestanak radnog odnosa svih zaposlenih.

"Ove odluke su doneli vlasnici i uprave svake od ovih samostalnih kompanija. Zaposleni su obavešteni i biće im u zakonskom roku isplaćena sva primanja. Olimpias će preduzeti korake da preuzme više desetina zaposlenih žena iz ove tri kompanije koje su sada na trudničkom ili porodiljskom odsustvu i nastojaće se da one bude radno zbrinute", navodi se u saopštenju kompanije Olimpias.

"Situacija u proizvodnom lancu snabdevanja je kritična", naveli su u kompaniji, i kazali da će mašine tri ugašene firme ostati sačuvane kako bi se proizvodnja ponovo uspostavila kada se stvore uslovi na tržištu.

"Uprkos teškoćama, Olimpias sa ostalim dobavljačima, nastavlja sa svojim industrijskim projektom u Srbiji sa gotovo 1.000 zaposlenih", istakli su u toj italijanskoj kompaniji.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vladimir

Hvala presvetom efendiji

Korto

Da vrnete subvencije žabari!

Da

Prvo strajk necemo da radimo zbog korone, na kraju kuku lele gde odoste?

special image