Zdravlje

Italijani tvrde: Imamo prvu vakcinu koja neutrališe korona virus!

Izvor mondo.rs

Naučnici širom sveta u potrazi su za lekom ili vakcinom protiv korona virusa, i sve je više otkrića koja predstavljaju korak napred...

Nakon što su naučnici u Frankfurtu otkrili slabu tačku virusa, a američki i belgijski naučnici uspeli da naprave antitela koja štite od kovida-19, istraživači iz rimske kompanije Takis Biotech saopštili su još jednu dobru vest! Oni tvrde da su stvorili antitela koja bi mogla da spasu hiljade života širom sveta, a nakon testiranja na miševima, planiraju da svoju vakcinu ove godine testiraju i na ljudima!

Italijanski naučnici tvrde da su otkrili prvu vakcinu koja neutrališe korona virus!

Očekuje se da testiranje na ljudima počne na jesen, kažu naučnici.

"Koliko nam je poznato, mi smo prvi u svetu uspeli da demonstriramo neutralizaciju virusa vakcinom", kaže Luiđi Aurisikio iz kompanije Takis Biotech.

Iako naučnici širom sveta pokušavaju da pronađu vakcinu, Aurisikio kaže "ovo nije takmičenje".

"Ako udružimo naše snage i veštine, zajedno možemo da pobedimo korona virus".

Italijanski naučnici su inače ubrizgali u miševe kloniran genetski kod, i kažu da su rezultati ohrabrujući. Potencijalna vakcina dovela je do "jakog odgovora antitelima" nakon 14 dana, saopštili su naučnici.

Testiranja potencijalne vakcine do sada su izvođena u Nacionalnom institutu za infektivne bolesti, ali iz kompanije kažu da im je potrebna podrška italijanske vlade da bi sproveli klinička testiranja.