Mmmmm...

Začinite svoj omiljeni napitak: Deset razloga da u kafu dodate malo cimeta

Izvor mondo.rs

Ne samo što kafa sa cimetom ima sjajan ukus, već je cimet dobar i za zdravlje!

Mnogi ljudi ne mogu da zamisle dan bez kafe, a i ne moraju – uopšte nije loše za zdravlje da kafu pijete umereno, naprotiv, ovaj napitak ima i dobrih efekata! Te dobre efekte možete dodatno da pojačate time što ćete u šoljicu ovog napitka dodati malo cimeta...

Bolji ukus

Činjenica je da će cimet malo uticati i na ukus kafe – ali uticaće dobro i malo će neutralisati gorčinu.

To je posebno dobro za one koji inače piju slatku kafu – dodavanje cimeta je sjajan način da se "prebacite" na gorku kafu jer definitivno ne želite da unosite previše šećera.

Više antioksidanata

Antioksidanti su važni za zdravlje, a u cimetu ih ima dosta. U jednoj kašičici cimeta nalazi se ista količina antioksidanata kao i u pola šolje borovnice, a to voće inače važi za jednu od namirnica najbogatijih ovim molekulima.

Pokrenuće mozak

Kofein će vam možda pomoći da se razbudite, ali dodatak cimeta će pokrenuti kognitivne procese u mozgu, i uopšte, dobro će uticati na rad mozga i motoriku.

Štiti od povišenog nivoa šećera u krvi

Ako volite da pijete slatku kafu, cimet je definitivno zdraviji dodatak od šećera. Ne samo što ne sadrži prazne kalorije, već dobro utiče na celo telo tako što usporava promene nivoa šećera u krvi nakon jela, poboljšava efikasnost insulina u krvi i sprečava i umiruje zapaljenja u tkivima i zglobovima, pokazala je studija.

Ublažava simptome prehlade

Topli napici su generalno dobri za umirivanje bola u grlu, a cimet će takođe pomoći u ublažavanju bola. Osim toga, konzumiranje cimeta u toplim napicima, poput kafe, otvoriće sinuse i umanjiti stvaranje sluzi u nosu, što su inače simptomi prehlade.

Dobar je za energiju

U kombinaciji sa kofeinom, cimet će vam obezbediti više energije! Ovaj začin inače održava stabilnim nivo šećera u krvi, a time održava i nivo energije, odnosno sprečava pad energije.

Dobar je za srce

Istraživanje je pokazalo da cimet snižava rizik od tegoba i bolesti povezanih sa srcem. Naime, za čak 30 odsto snižava štetne trigliceride koji mogu da začepe arterije i dovedu do srčanih problema.

Manje ćete grickati

Još jedan razlog da u kafu dodajete malo cimeta – duže ćete biti siti. Zbog toga što sprečava nagle promene nivoa šećera u krvi, cimet će pomoći i da manje jedete grickalice i slatkiše.

Štiti od bolesti

Svakodnevno dodavanje cimeta u kafu dugoročno je dobro i zbog toga što pomaže u jačanju imuniteta, a samim tim se može reći i da vas štiti od bolesti.

Pun je nutrijenata i vitamina

Pored toga što sadrži antioksidante, cimet je začin koji ima mnoštvo vitamina i nutrijenata.

Jedna kašika cimeta sadrži četiri grama vlakana, 68 odsto preporučenog dnevno unosa mangana, 89 odsto preporučene dnevne doze kalcijuma, četiri odsto dnevne doze gvožđa, tri odsto preporučene doze vitamina K.

Tagovi