Kon otkriva

Evo kako će nas možda ZAOBIĆI drugi talas korona virusa!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Član Kriznog štaba na Javnom servisu pričao o povratku korona virusa ove jeseni!

Epidemiolog dr Predrag Kon gostovao je u "Upitniku" na RTS-u i pričao o pandemiji korona virusa i povratku u normalan život.

O famoznom drugom talasu korona virusa, o kojem epidemiolozi širom sveta pričaju nedeljama, Kon je rekao da postoji šansa da nas zaobiđe, ukoliko se bude dogodilo sledeće.

"Virus tek započinje cirkulaciju kroz južnu hemisferu planete. Ako, i samo ako bude bio manje vitalan, recimo, u julu i avgustu na južnoj hemisferi, onda postoji šansa da nas drugi talas zaobiđe," rekao je on.

Kon je prokomentarisao i upozorenja SZO, rekavši da su "možda mogla i ranije da stignu", i povratak normalnih aktivnosti kako budemo učili da živimo sa koronom.

"Svet nije adekvatno reagovao na upozorenje Svetske zdravstvene organizacije. Da li su ta upozorenja mogla da budu koju nedelju ranije, to je pitao," rekao je on.

"Jako je važno da se vratimo u život. Postoje ljudi koji su se uvukli i povukli u sebe, mi moramo da imamo novu normalnost, jedan prelazni period. Uz mere, mi moramo da počnemo da živimo, ali ne da preterujemo. Granica šta je dozvoljeno, a šta nije, ostavljena je pojedincu," rekao je on.

Kon je prokomentarisao i fotografiju oko koje se podigla velika prašina, na kojoj sedi u naizgled punom kafiću.

"Fotografija je iz ugla u kojem deluje da sedim u gužvi, srećom, postoji i druga na kojoj se vidi da supruga i ja sedimo izdvojeni, mi živimo zajedno, naravno da smo u kontaktu," rekao je Kon.