Virus se "preselio"

Evropa više nije žarište: Evo gde sada "bukti" korona virus

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Virus korona se najpre pojavio u Kini, zatim se epidemija "preselila" u Evropu, i dok se sada na Starom kontinentu situacija smiruje, u drugom delu sveta virus bukti...

Južna, Centralna i Severna Amerika postale su žarište pandemije korona virusa, izjavila je direktorka Panameričke zdravstvene organizacije (PAHO) Karisa Etjen.

Ona je istakla da je u tom delu sveta potvrđeno više od 2,4 miliona slučaja zaraze i više od 143.000 smrtnih slučajeva, ali i upozorila da bi pravi broj zaraženih mogao biti i viši.

"Naročito smo zabrinuti što je broj novih slučajeva prošle nedelje koji je prijavljen u Brazilu najviši od početka epidemije. Peru i Čile takođe prijavljuju veliku stopu zaraze", rekla je direktorka ogranka Svetske zdravstvene organizacije, prenosi TASS.

Za većinu zemalja u regionu "sada nije vreme da se popuštaju restrikcije niti smanjuju preventivne strategije", upozorila je Etjen.

Prema podacima Univerziteta Džons Hopkins, SAD su najteže pogođena zemlja sa više od 1,68 miliona slučajeva, a sledi Brazil sa 374.000.

U Peruu je zaraženo skoro 124.000 ljudi, u Kanadi 88.000, u Ccileu 80.000 a u Meksiku 71.000.