Ne čekajte "ponedeljak"

Još niste ostavili cigarete?! ŠTA ČEKATE?!

Autor Zora Ćirković

Ako vam ostavljanje cigareta deluje kao "nemoguća misija", možda vam naš razgovor sa dr Sofijom Vukadinović, šefom Preventivnog centra Gradskog zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu u Beogradu pomogne da "prelomite" i uradite pravu stvar!

U Srbiji, nešto više od trećine punoletnih građana dnevno popuši bar jednu cigaretu. Ako ste i vi među njima, trebalo bi da pronađete motiv da prestanete da pušite.

Razmislite o tome koliko štete nanosite svom zdravlju, jer svaki dim koji povučete truje i vas i one koje volite. Možda vam je dosadilo da se budite s metalnim ukusom u ustima? Izbegavate da razmišljate o tome koliko novca vam odlazi svakog meseca "u dim", i figurativno i bukvalno? Ili želite bebu?

Da biste istrajali u nameri da ostavite cigarete, jako je važno da se "uhvatite" za ono što vam je najdragocenije.

Možda će vas zanimati

Ne postoji osoba koja ne može da prestane da puši, potrebna vam je samo jaka želja i dobar motiv.

Ako se kolebate, ako vam ostavljanje cigareta deluje kao "nemoguća misija", možda vam pomogne naš razgovor sa dr Sofijom Vukadinović, šefom Preventivnog centra Gradskog zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu u Beogradu.

Prvo što treba da znate je da i osobe koje su godinama pušile mogu da postanu 'bivši pušači', i to zauvek.

Oko šest odsto pušača uspe samostalno da se oslobodi ove navike, a uz stručnu pomoć u Zavodu za plućne bolesti na primer, cigarete ostavi čak 60 odsto pušača koji prođu program koji se sprovodi u ovoj ustanovi!

"Gradski zavod za plućne bolesti i tuberkulozu Beograd od 2003. godine primenjuje program odvikavanja od pušenja u grupi pod nazivom 'Sedam koraka do slobode', a od 2008. godine primenjuje isti rad i sa individualnim pristupom. Jedan od neposrednih ciljeva ovog programa jeste da se smanji upotreba duvana u svim populacionim grupama.

Koji će se način programa odvikavanja od pušenja primeniti (grupni ili individalni) zavisi od pacijenata, defektologa i rezultata testova (test nikotinske zavisnosti i Prohaski test).

U okviru programa polaznicima se daju detaljna i iscrpna objašnjenja o štetnosti duvana, nikotina i pušenja cigareta, kao i o najbezbednijim i najefikasnijim merama za odvikavanje od ove štetne navike. Program traje sedam dana, a uspešnost ostavljanja cigareta je 60 odsto", kaže dr Vukadinović za MONDO.

Nažalost pušenje je u Srbiji i dalje manje-više društveno prihvatljivo...

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt

Pušači najćešće "prelome" i krenu u "školu" za odvikavanje od pušenja zbog brige za svoje zdravlje i za zdravlje osoba u neposrednoj okolini.

"Za program odvikavanja od pušenja prijavljuju se i srednjoškolci, studenti, osobe u radnom odnosu, trudnice, penzioneri i osobe koje su na birou. Najmlađi polaznik programa imao je 17, a najstariji 75 godina", kaže dr Vukadinović.

Za prijavljivanje u program odvikavanja od pušenja dovoljni su zdravstvena kartica i - telefonski poziv. Toliko je jednostavno!

"Zainteresovani građani treba da se jave Preventivnom centru Gradskog zavoda za plućne bolesti i da se sa defektologom dogovore o individualnom ili grupnom pristupu problemu. Za dolazak, treba vam samo snažan motiv da ostavite cigarete i zdravstvena kartica", objašnjava dr Vukadinović.

Zadovoljstvo koje ubija

"Cigareta je, iz perspektive pušača, zadovoljstvo. Ali, to 'zadovoljstvo' izaziva najmanje 28 oboljenja. U dimu cigarete nema ni jedne jedine korisne materije, a štetnih ima… više nego što će vam se dopasti da čujete. U našem organizmu nema ćelije koju će pušenje poštedeti. Da li će se te užasne posledice zavisnosti od cigareta iskazati kao rak pluća, jednjaka, želuca, debelog creva, jetre, pankreasa, grla, bešike, bubrega, grlića materice, usta i usne duplje, kardiovaskularne bolesti, šlog, infarkt… zavisi od toga koliko niste imali sreće“, rekao je u ranijem razgovoru na ovu temu za MONDO dr Petar Borović, koji je godinama već posvećen borbi protiv pušenja.

Globalna statistika kaže da je zavisnost od duvana najčešća i najsmrtonosnija bolest zavisnosti.

Od posledica zloupotrebe alkohola, recimo, godišnje umre oko 3,3 miliona ljudi. Od posledica pušenja, čak sedam miliona, širom sveta.

Ili, ako vam ovo nije dovoljno strašno... od posledica pušenja godišnje umre više ljudi nego od side, saobraćajnih nesreća, samoubistava, ubistava i ilegalnih droga zajedno.

"Nikotin kao hemijska supstanca izaziva veći stepen zavisnosti od brojnih drugih hemijskih stimulanasa (marihuana, LSD, ekstazi...). Zavisnost od nikotina se može porediti sa heroinskom zavisnošću, i tokom odvikavanja od pušenja mogu se javiti apstinencijalne krize. Simptomi su brojni - uznemirenost, malakslalost, suvoća usta, ubrzan rad srca, preznojavanje, nesanica, glavobolja, slaba koncentracija, opstipacija, zamor, vrtoglavica - ali najčešće se ne ispoljavaju naročito snažno i ne traju dugo", kaže dr Vukadinović.

Pušači su zavisnici, i teško menjaju svoje navike zbog strahova, emotivnih i psiholoških problema… Cigareta im uliva sigurnost, pomaže im da se oslobode stresa, panike, strahova.

Koliko će plan o ostavljanju duvana biti uspešan, zavisi od brojnih faktora, uključujući emocionalnu stabilnost osobe, njene navike, okruženje.

"Program 'Sedam koraka do slobode' je efikasan jer se kroz razgovor sa terapeutom polaznik osposobljuje da promenom načina razmišljanja promeni i način života i oslobodi se štetnih navika. Psihološka podrška koja je osobi koja se odvikava od cigareta dostupna u svakom trenutku kao i edukacija o zdravim životnim navikama dodatno doprinosi uspešnosti programa", kaže dr Vukadinović.

Kad možete da kažete da ste uspeli? Posle godinu dana tokom kojih niste zapalili cigaretu, možete ponosno reći za sebe da ste - nepušač.

"Smatra se da je program odvikavanja od pušenja uspešno sproveden ukoliko postoji potpuni prestanak pušenja cigareta u trajanju od najmanje godinu dana. U programu za odvikavanje od pušenja koji se sprovodi u Gradskom zavodu za plućne bolesti i tuberkulozu Beograd sa svakim polaznikom škole ili pojedincem se pravi plan za naredni period. Nakon dva meseca, tri, šest meseci i godinu dana od završetka pograma obavljaju se telefonski razgovori kojima se polaznicima ukazuje na opasnost od relapsa i pruža podrška u nastojanju da ostanu nepušači ili polaznici dolaze u savetovalište gde se vrši analiza uspeha.

Time je obuhvaćen veliki broj polaznika za odvikavanje od pušenja i na taj način se dobijaju relevantne vrednosti onih koji su ostavili pušenje u toku samog programa i u periodu praćenja", kaže dr Vukadinović.

Ako pušite, počnite da razmišljate o štetnosti te navike, krajnje je vreme.

Svakog radnog dana od 7 do 20 sati stručnjaci Preventivnog centara Gradskog zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu Beograd tu su za vas!

Pozovite 011/3811-825, informišite se o programu "Sedam koraka do slobode" zakažite razgovor i zakoračite putem zdravlja!

P. S. Ako je danas taj dan kada ćete baciti tu preostalu polovinu pakle, imajte u vidu da jaki začini, slatkiši, kafa, alkohol, sirće, biber, senf pojačavaju želju za cigaretom. Zato se savetuje puno tečnosti, više od pola kilograma voća dnevno, do 300 grama svežeg povrća, kuvano žito, šargarepa i belo grožđe za obnavljanje pluća, bundeva… Navijamo za vas!

(Piše: Zora Ćirković)