Zdravlje

Sve lakše od lakšeg: Jednostavni načini da poboljšate svoje zdravlje

Autor Nataša Petrović

Stručnjaci su podelili top savete za bolje oralno zdravlje, držanje, spavanje, varenje... i svi su vrlo jednostavni!

Zdravlje je uvek na prvom mestu, a evo kako da ga poboljšate, uz pomoć vrlo jednostavnih izmena navika.

Stojte na jednoj nozi dok perete zuve

"Stojte na jednoj nozi dok perete zube, kako bi radili mišići gornjeg dela tela, koji štite i leđa. Najveći broj ljudi nikada ne vežba ove mišiće, pa je ovo idealna šansa da ih aktivirate", kaže kiropraktičar Tim Hačful.

Ne ispirajte pastu posle pranja zuba

Dr Filip Stemer iz britanskog Udruženja stomatologa savetuje da se udaljite od lavaboa onog trenutka kada nanesete pastu za zube na četkicu jer ispiranje ispira fluorid koji stvara zaštitni sloj.

"I izbegavajte da pijete bilo kakvu tečnost najmanje pola sata posle pranja zuba. A nema potrebe ni da kvasite četkicu pre pranja zuba, već ima dovoljno vlažnosti u ustima".

Unosite dobre bakterija

Profesor imunologije Tom Mekdonald savetuje da, za poboljšanje imuniteta, povećate broj zdravih namirnica u crevima povećanim unosom probiotika i prebiotika.

Jedite isključivo za stolom

Nutricionistkinja Anita Bin savetuje da uvek jedete za stolom, nikada na krevetu, jer gledanje televizije ili bilo šta drugo odvlači vašu pažnju sa hrane, tako da ne budete na vreme svesni da ste siti.

Kupujte očima

Dijetetičar Adam Mid ističe da je jako važno da obratite pažnju na boju namirnica kada ste u kupovini jer boja "otkriva" i antioksidante i nutrijente.

Na primer, vitamin C u voću podstiče apsorpciju gvožđa iz zelenog lisnatog povrća, poput spanaća, ali i iz crvenog mesa.

"Pokušajte da jedete sezonske namirnice i neka budu što šireg spektra boja – nešto zeleno, crveno, narandžasto...".

Spavajte u hladnijoj prostoriji

Stručnjak za san dr Bita O'Donagju kaže da temperatura tela mora da bude niža od dva stepena da bismo mogli da zaspimo, zbog čega je dobra ideja da spavate u hladnijoj prostoriji i da ostavite prozor barem malo otvoren.

"I svež vazduh će pomoći da brže zaspite i da bolje spavate, a jedan od načina da spustite telesnu temperaturu brzo, kako biste brže i zaspali, je da se istuširate toplijom vodom pre spavanja".

Tagovi