Kako sad to?

Stručnjaci ubeđeni: MMR vakcina može da pomogne kod korona virusa!

Autor Nataša Petrović

Naučnici tvrde da bi MMR vakcina mogla da pomogne u borbi protiv korona virusa, tako što će smanjiti rizik od razvoja teškog oblika bolesti!

MMR, vakcina koja se koristi protiv malih boginja, zaušaka i rubeole, mogla bi da pomogne i u zaštiti od korona virusa tako što će pojačati imunitet, snižavajući rizik do smrtonosnih simptoma, smatraju američki eksperti.

Oni smatraju da bi ovu vakcinu trebalo najpre dati pojedincima koji spadaju u rizične grupe, uključujući zaposlene u bolnicama i staračkim domovima, a zatim i svima ostalima.

Istraživanje sugeriše da MMR vakcina sprečava da se razvije ozbiljno zapaljenje u telu ili sepsa, a nema nikakve nuspojave.

"Vakcinacija MMR vakcinom bila bi posebno od pomoći zdravstvenim radnicima koji su često izloženi kovidu-29", kaže autor studije imunolog Pol Fide sa Univerziteta u Luizijani.

"Klinička studija MMR vakcine kod visokorizične populacije mogla bi da ima veoma mali rizik, a veliki preventivni efekat i tako da spasi živote tokom pandemije".

Dr Fidel kaže da su MMR vakcinu primili svi članovi Američke mornarice, te da kada je izbila epidemija među posadom na nosaču aviona "Ruzvelt", kod 955 članova zabeleženi su blagi simptomi, a samo jednom je bila potrebna hospitalizacija.

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt

Pored toga, epidemiološki podaci su otkrili da postoji veza između primanja MMR vakcine i niže stope smrtnosti od kovida-19.

"Dok sprovodimo klinička istraživanja, mislim da nikome neće da škodi da primi MMR vakcinu koja štiti od malih boginja, zaušaka i rubeola, a potencijalno ima i ovaj efekat kada je reč o kovidu-19", istakao je imunolog.

Ova vakcina se inače najčešće daje deci starosti oko godinu dana, a dr Fidel kaže da "odrasli koji su primili vakcinu kao deca verovatno još uvek imaju antitela koja ih štite od malih boginja, zaušaka i rubeola".

Međutim, oni ističe da odrasli više nemaju MDSC supresore, koji zaustavljaju ili oslabljuju zapaljenje pluća ili sepsu, simptome koji se povezuju sa kovidom-19.

Inače, nedavno sprovedena studija na Kembridžu je utvrdila da ključni proteini u malim boginjama, zaušcima i rubeolama imaju dosta sličnosti sa proteinima kovida-19, te su i oni sugerisali da bi ova vakcina mogla da pomogne u borbi protiv pandemije.