Ne radi to namerno

Zbog OVOG poremećaja, Nadal će celog života vaditi gaće iz zadnjice (VIDEO)

Autor Ksenija Jelesijević

Osim po eksplozivnoj, brzoj igri, jedan od najboljih tenisera sveta Rafael Nadal poznat je i po brojnim ritualima koje praktikuje na terenu. A svi ti rituali pokazatelj su jednog poremećaja ličnosti.

Nadalovo sujeverje, rituali i navike često idu na živce kako njegovim suparnicima tako i ljubiteljima tenisa, ali za to postoji objašnjenje - opsesivno kompulsivni poremećaj.

Nadal na svakom meču ponavlja određene radnje, kako bi smanjio napetost i otklonio uznemirujuće misli.

Možda će vas zanimati

Kada izlazi, na teren staje isključivo desnom nogom, a reket obavezno drži u levoj ruci. Stolice i peškiri moraju biti u ravni. Tokom pauza u mečevima, korišćeni peškir stavlja na desnu stranu od sebe i čisti noge iznad kolena.

Flašice su dijagonalno poređane u odnosu na teren. Stavlja dve flašice perfektno dijagonalno u liniji, zatim uzima prvu flašicu, otvara je i pije vodu, a nakon toga je vraća na identično mesto. Onda uzima drugu flašicu, otvara je i pije vodu i vraća je na identično mesto koje se vidi jer je ostao trag.

Nakon bacanja novčića uvek usledi sprint do osnovne linije. Nikad ne gazi linije na terenu, osim u igri, a nakon pauze obavezno ustaje posle protivnika...

Na šljaci uvek pre servisa očisti liniju. Zatim povlači šorts iz zadnjice dole, a majicu gore. Sledi čuveni "Nadalov pokret": obriše se po nosu, stavi kosu iza levog uha (iako uvek nosi maramu koja drži kosu), opet nos, pa kosa iza desnog uha...

Nadal za svoje ritule tvrdi da nisu praznoverje, već samo "traži da poredak u okolini bude u skladu sa poretkom u njegovoj glavi", prenosi Kurir.

Nadalovi rituali na terenu
Izvor: YouTube/ Anthony Frailey

Šta je opsesivno kompulsivni poremećaj?

Opsesivno kompulsivni poremećaj, ili skraćeno OKP, najčešće se javlja u periodu adolescencije usled snažnog stresnog doživljaja. Počinje pojavom prisilnih misli, kojih se osoba oslobađa ponavljanjem neke radnje.

Na taj način se oslobađa napetosti za kratak vremenski period.

U početku su te radnje zamaskirane, prikrivene i malo je verovatno da će bilo ko primetiti promenu u ponašanju, jer osoba sa OKP-om se najčešće stidi toga, a posebno prikriva prirodu i sadržaj opsesivnih misli, za koje je svesna da su njene, ali da nema kontrolu nad njima.

Vremenom, OKP sve više uzima maha, učestalost i snaga prisilnih (opsesivnih) misli se intenziviraju, a kompulzivne radnje se usložnjavaju i počinju da oduzimaju sve više vremena osobi, što ometa njeno normalno funkcionisanje, umanjuje efikasnost i funkcionalnost na poslovnom i privatnom planu i smanjuje kvalitet života.