Naučite od najboljih!

10 trikova u koje se DOKTORI kunu za JAČI IMUNITET

Autor Nataša Petrović

Jak imunitet, čini se, nikad nije bio važniji nego sada, kada korona virus hara planetom. Evo kako lekari jačaju svoj imunitet.

Izvor: MONDO/Goran Sivački

Ako želite da ojačate svoj imunitet, poslušajte savete lekara, odnosno u svoju svakodnevicu uvrstite navike u koje se oni "kunu" za jači imunitet.

1. "Ako primetim da nedovoljno spavam, odmah počinjem da ležem i ustajem svakog dana u isto vreme, čak i vikendima", kaže stručnjak za san Marija de la Paz Fernandez.

Možda će vas zanimati

2. "Trudim se da izađem napolje svakog jutra u isto vreme, na pola sata. Jutarnja svetlost ima sjajan uticaj na cirkadijalni ritam. Ako ne možete da uradite to, posebno danima kada je tmurno, ja stavim četiri lampe oko svoje omiljene fotelje i sedim pod svetlom i do sat vremena", kaže dr Marijana Figeirejro.

3. "Trudim se da unosim namirnice bogate magenzijumom – poput spanaća, pasulja ili orašastih plodova, tokom večernjeg obroka. Magnezijum pomaže telu da se opusti, pa se tokom spavanja bolje odmorim", poručuje dijetičar-nutricionista Mika Knap.

4. "Gledam da mi temperatura u spavaćoj sobi bude oko 18-19 stepeni, što možda deluje previše hladno, ali tako se bolje spava", kaže stručnjak za san dr Rebeka Robins.

5. Epidemiolog dr Megan Roš kaže da je svesna koliko je spavanje važno za imunitet, ali ističe i da se trudi da se ne opterećuje time da baš uvek leže i ustaje na vreme. "To je ponekad iscrpljujuće i ta opterećenost dovodi do problema sa snom".

6."Verujem u moć zahvalnosti. Nisam čudakinja – to deluje i postoje naučni dokazi. Počinjem i završavam dane tako što napišem tri stvari zbog kojih sam zahvalna", kaže psiholog Džoj Lir.

7. "Kada sam pod ogromnim stresom, fokusiram se na današnje ciljeve – šta moram da uradim danas, i na nekoliko stvari kokje želim da uradim. Samo danas", poručuje klinički psiholog dr Kevin Džililend.

8."Priznajte sve tajne koje čuvate! Znam da zvuči ludo, ali istraživanja su pokazala da se usled čuvanja tajni oslobađa više adrenalina u telu, zbog čega ste pod stresom, a to slabi imunitet. Nazovite svog najboljeg prijatelja ili terapeuta i skinite teret s leđa", savetuje psihijatar dr Patriša Sila.

9. Klinički psiholog Beatris Touber Prajor kaže da je najbolji način da se oslobodite stresa – da budete prisutni u trenutku.

"Kada uhvatim sebe da brinem o budućnosti i svim užasnim stvarima koje mogu da se dese, poput toga šta ako se neko razboli, podsetim sebe šta se dešava u ovom trenutku. Recimo, u ovom trenutku, moja porodica i prijatelji su zdravi. To je lak način da povratim kontrolu nad svojim mislima".

10. "Svakog dana umerenom brzinom hodam između 30 i 60 minuta. Ovo je najjednostavniji način za bilo koga da ojača svoj imuni sistem", tvrdi fizioterapeut Kristen Gasnik.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.