ALARMANTNO!

Struka: NA RESPIRATORIMA MLADI, između 30 i 50, s TEŠKIM UPALAMA PLUĆA

Autor Maja Gašić

Na današnjoj konferenciji za novinare Kriznog štaba, komentarisala se trenutna epidemiološka situacija u Srbiji, a posebno starosna struktura osoba na resiratorima.

Ono što je alarmantno jeste sve više mladih sa teškom kliničkom slikom i na respiratorima, o čemu su govorili ministar zdravlja Zlatibor Lončarr i članovi Kriznog štaba, dr Stevanović i dr Darija Kisić Tepavčević.

Možda će vas zanimati

"Mlađi su na respiratorima mnogo više nego u prvom piku. Sve više obolelih koji su mladi, starosti 20, 30 i 40 godina. Lečenje traje duže, klinička slika je prilično ozbiljnija", rekao je Lončar, a epidemiolog dr Goran Stevanović, se nadovezao:

"Klinička slika je teža, teške upale pluća, lečenje traje duže, mlađa je starosna struktura nego u martu i aprilu, prosek je između 30 I 50 godina. Najveći broj je na intenzivnoj nezi. Što je više obolelih, to će ih više biti na intenzivnoj nezi. Stariji i sa hroničnim bolestima imaju  lošiju prognozu. Želim da verujem da mladi najviše pošutuju mere. Najviše među obolelima je onih koji se najviše kreću, njih je najviše u bolnicama, najviše na lečenju u Areni, na kućnoj nezi".

O tome zašto je danas sve više mladih među teško obolelima, dr Darija Kisić Tepavčević kaže da je u pitanju neodgovorno ponašanje.

"Obolevaju najviše oni koji se najviše druže, najmanje štite, koji su mislili da im virus ne može ništa."

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.