Zdravlje

ZABRINJAVAJUĆE: Šta dr Predrag Kon kaže o groznici Zapadnog Nila

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Epidemiolog i član Kriznog štaba na televiziji komentarisao novi virus kojem je sada "sezona", u jeku korone.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović/YouTube/RTS

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon rekao je na RTS-u da će ovo leto biti burno, jer pored korona virusa, u Srbiji je u toku i sezona groznice zapadnog Nila.

"Groznica Zapadnog Nila ima svoju sezonu, to je upravo u ovo doba, pa u avgustu dostiže maksimum. Ona dovodi do upale mozga ali vrlo često, na početku, ima blage simptome. Pratićemo situaciju," rekao je on i ponovio da je Srbija i dalje u jeku prvog talasa, iz kojeg će izaći jedino uz poštovanje mera.

"Samo zajedno možemo iz ovoga izaći, to ponavljamo već jako dugo. Nošenje maski onemogućava virusu da opstane, i to je suština. Ako je on naš neprijatelj, to je način da se protiv njega borimo. Hajde da istrpimo sve to, dok ne dočekamo vakcinu ili kolektivni imunitet," rekao je on.

Kada je u pitanju korona, Kon je istakao da je klinička slika zaraženih ozbiljnija, da je Beograd i dalje u krizi, i da su stari najugroženija grupa.

"Klinička slika je trenutno znatno ozbiljnija, virus je u narodu, epidemiološke barijere su potpuno probijene u Beogradu i skoro svako može da nosi virus, a da nije ni svestan. Zbog toga su maske obavezne, ako nema distance, morate staviti masku," rekao je on gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

"Ista je ta grupa potpuno, iako se naizgled menja, stariji od 65 i hronični bolesnici su najrizičnija grupa. Prenošenje je najčešće kod mladih, ali su oni najugroženiji. Privatne zabave, žurke, to jednostavno treba zaboraviti ovog leta, makar svima teško padalo," rekao je on.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.