Simptomi korone

Osip i često češanje su simptomi koje NE SMETE da ignorišete!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Naučnici upozoravaju!

Temperatura i kašalj  su koji se najčešće pominju vezano za korona virus, ali grupa naučnika traži da se na taj spisak uvrsti i osip po koži koji svrbi.

Svrab i osip simptomi su korona virusa kod velikog broja Britanaca koji su bili pozitivni na kovid, prenosi "Dejli mejl".

Istraživanje je obuhvatilo više od 20.000 Britanaca koji su bili pozitivni na korona virus, ili su ozbiljno sumnjali da su zaraženi.

Devet odsto onih za koje se jeste ispostavilo da su imali koronu, prijavilo je i simptome kao što su osip na koži ili osećaj svraba, prenosi "Dejli mejl".

Naučnici sada apeluju da britanski Institut za javno zdravlje (NHS) doda osip kao jedan od zvaničnih simptoma, jer je jedan od 11 zaraženih imao upravo taj simptom.

"Slučajevi zaraze ne smeju prolaziti više 'ispod radara', zbog čega bi javnost trebalo da zna da je i osip jedan od simptoma," navodi list.

NHS trenutno na zvaničnoj listi simptoma korona virusa navodi samo temperaturu, suvi kašalj i gubitak čula ukusa ili mirisa.

Pošto Britanci još uvek ne "priznaju" simptome kao što su stomačni problemi, proliv ili drugi, veliki broj njih nema pristup testovima zbog čega nastavljaju da šire virus u svojim zajednicamam, navodi list.

Širom sveta, razne zemlje listu zvaničnih simptoma proširile su na čak 19, među kojima su simptomi od umora, gubitak apetita, osipa, delirijuma, do osećaja "suvih" očiju i glavobolje.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.