Korona virus

Doktor Srđa Janković: Ovde GREŠIMO kada je u pitanju korona!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Član Kriznog štaba uživo na televiziji objasnio gde grešimo!

Izvor: RTS

Imunolog i član Kriznog štaba dr Srđa Janković rekao je u Jutarnjem programu RTS-a da sve vreme postavljamo pogrešno pitanje vezano za korona virus.

Janković je komentarisao navodne mutacije virusa, veliki broj mladih sa teškom kliničkom slikom, i rekao da pitanje nije kada će virus oslabiti, već nešto sasvim drugo.

"Svi smo očekivali, ali očigledno nije posustao, niti ga je lepo vreme oslabilo. Epidemija se ponovo razbuktala, to se jasno vidi. Bolje da pitamo kada ćemo mi dovoljno suzbiti njegovo prenošenje, da opet dođemo u smireniju fazu? A ne kada će oslabiti sam od sebe, to moramo mi uraditi, neće to virus sam," rekao je on.

Sve je više zaraženih, broj preminulih je opet dvocifren, ali dr Janković kaže da je na nama da zaustavimo virus i ne dozvolimo mu da te brojke postanu još gore.

"Može da bude i gore, ali nismo prevalili taj maksimum, sve zavisi od nas. Zato i jesu na snazi mere distance, nošenja maske, zabrane okupljanja... Jedino od čega zavisi kada ćemo imati maksimum i nakon toga priželjkivani pad broja zaraženih, je prenošenje virusa. Mi ne smemo da mu dozvolimo da nalazi stalno nove osobe koje će zaraziti," rekao je on u Jutarnjem programu RTS-a.

Sve više mladih je zaraženo, a dr Janković kaže da virusi uvek evoluiraju, ali da ne misli da je reč o novoj koroni.

"Procentualno je više mladih zbog mehanizma zaražavanja, koji su sada dominantni, to su pre svega određena okupljanja. Nismo se mi opustili, već je potencijal virusa da se proširi bio značajan. Mladi koji imaju više kontakata, jednostavno imaju više šanse da s njim dođu u kontakt," rekao je on.

Teške kliničke slike mladih zbunjuju, ali zavise od mnogih faktora.

"Pretpostavljam da se većina njih javila na vreme lekaru, ali postoje mnogi faktori, neki organizam će reagovati ovako, ili onako. Sve zavisi od organizma, kako će on imunski odgovoriti na virus," rekao je on.

"U svim starosnim grupama postoji procenat smrtnosti, bilo je mrtvih mladih i u martu, aprilu, ali ovo oslikava strukturu zaraženih," rekao je on.

O navodnim mutacijama i opasnom "srpskom" virusu ne bi radije govorio.

"Preuranjeno je, virusi evoluiraju, ali nemamo dovoljno podataka da bismo iznosili takve tvrdnje. Radije ne bih govorio o tome," rekao je on

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi