Nova saznanja

Upozorenje Tiodorovića: Otkrili smo novi način prenošenja korone!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Epidemiolog i član Kriznog štaba komentariše!

Izvor: Youtube/RTS

Epidemiolog i član Kriznog štaba prof. dr Branislav Tiodorović pričao je za "Blic" o novom talasu korone, vakcini i drugim pitanjima koja sve zanimaju.

Priča se o mutaciji virusa, "opasnoj srpskoj koroni", javnost se pita da li se korona prenosi vazduhom... Šta danas znamo o koroni?

"Svaki čovek u nauci dobro zna, što više uči primećuje koliko novog može da nauči. Naučili smo koji je virus u pitanju, da ima veliki opseg delovanja, naučili smo da ne napada samo respiratorni sistem, nego kompletno i druge organe. Covid-19 deluje sistematski, ne možemo da kažemo da ne napada druge organe, poput organa za varenje, srce i vaskularne organe, bubrege, kod mladih možda će dati kao posledicu sterilitet, jer ima takvih naznaka. Ovo više nije respiratorna bolest, ovo što mi sada vidimo je sistemska bolest. Dalje, dolazi do tromboze krvnih sudova, onda to proizvodi moždane udare, srčane udare, to se odnosi na ljude koji imaju hroničnu bolest. Bolesti svakako mogu biti zastupljene i kod mlađih ljudi, pa korona izazove komplikacije. Pred sobom imamo neprijatelja koji nije nevidljiv, vidljiv je on i te kako. Prvo je bilo naznaka da se virus prenosi kapljičnim putem, da na razdaljini od metar i po pada dole zbog težine, sada imamo još jednu informaciju, a to je da se virus prenosi i vazduhom. E sada ne znamo šta je to što ga podiže, da li je strujanje vazduha u pitanju, poput vetra ili kada uključimo klima-uređaj. Pratimo svakodnevno istraživanja u svetu i iz dana u dan saznajemo nešto novo," rekao je Tiodorović.

Guverner italijanskog regiona Veneto Luka Zaja izjavio je da je testiranje pokazalo da je virus korona koji cirkuliše u Srbiji agresivniji od onog koji je poznat u Italiji. Kako to komentarišete?

"Svako hoće sebe da opravda. Pošto je već 'stručnjak' za medicinu, bolje neka objasni zašto je Italija platila takav ceh, pa im sada treba neki 'srpski virus'. Naučno je dokazano da se virus ne razlikuje, da je svugde u svetu isti, tako da je ovo neistina," rekao je on.

Da li je možda došlo do mutacije?

"To još uvek niko nije utvrdio. Postoje razna nagađanja, a ja ne volim da govorim o nečemu što nije stručno i naučno dokazano. Ono što je činjenica jeste da je veliki broj mladih ljudi inficiran i to zbog nepoštovanja mera, sada imamo veliki broj virusonoša, te se virus lakše i učestalije prenosi zbog količine, pa samim tim daje i težu kliničku sliku. Možda to daje iskrivljenu sliku da je mutirao, u ovom trenutku naučnih dokaza nema," rekao je on.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi