Vakcina

Član Kriznog štaba: Evo ko će MORATI da se vakciniše!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Doktor Branislav Tiodorović u intervjuu domaćim medijima objasnio kome će vakcinisanje biti obavezno ove jeseni!

Izvor: YouTube/CBS/RTS Oko Zvanični kanal

Epidemiolog i član Kriznog štaba prof. dr Branislav Tiodorović pričao je za "Blic" o novom talasu korone, vakcini i drugim pitanjima koja sve zanimaju.

Pričao je io mutaciji virusa, "opasnoj srpskoj koroni", kao i vakcini protiv gripa koji će se ove jeseni "sudariti" sa drugim talasom korone.

Zašto je važna vakcinacija protiv sezonskog gripa?

"Da bismo izbegli mogućnost da dođe do ukrštanja, istovremenog delovanja korone virusa i gripa, veoma je važno sprovesti vakcinaciju protiv sezonskog gripa. Ova vakcina ne štiti od korone, već od sezonskog gripa, ali štiti od komplikacija koje mogu nastati kombinovanjem delovanja jednog i drugog. To je ono što je Italija doživela, u epidemiji gripa podvukla se i epidemija korone," rekao je on za "Blic".

Vakcina je za lekare obavezna, a evo kome se preporučuje.

"Za lekare je obavezna, osim ako postoji neki opravdan pojedinačni razlog. Vakcina se preporučuje starijima, hroničnim bolesnicima, osobama sa slabijim imunitetom, dijabetičarima, onkološkim bolesnicima, naravno uz konsultaciju sa njihovim lekarima, specijalistima koji prate njihovo zdravstveno stanje. Takođe, tu imamo i vakcinaciju trudnica, porodilja, jer one prirodno imaju oslabljen imunitet, opet napominjem, sve se to obavlja u dogovoru sa lekarom," rekao je on.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.