Evo odgovora

Zbog čega pacijenti koji nemaju KOVID moraju da čekaju na odlazak u bolnicu

Autor Danijela Pašić

Oni koji mogu da čekaju na intervencije u bolnicama - njima možemo samo još više da naškodimo ako ih sada primimo u bolnicu, a sva urgentna stanja se rade u svuda u Srbiji, pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

On je na konferenciji za novinare rekao da se u Srbiji rade sve neophodne tumorske intervencije.

"Što se non kovid pacijeneta tiče primarni interes je da se što pre kapaciteti bolnica isprazne i da ponovo uđemo u situaciju kao u maju - da uđemo u non kovid režim jer imamo veliki broj pacijenata koji imaj drugu patologiju osim kovida. Najvažnije u medicini je ne naškoditi pacijentu - primarno je da se ne izmešaju kovid i nekovid pacijenti jer u tom slučaju imaju transmisiju", rekao je Gojković.

On je rekao i da je situacija u Vojvodini nepovoljna po pitanju korone i da je u prethodnih sedam dana u Vojvodini registrovano 723 nova obolela, od čeka 347 samo u Novom Sadu.

"I Novi Sad je najeksponiraniji za transmisiju virusa kao i drugi veći gradovi na teritoriji Vojvodine", kazao je on.

Najnovije o korona virusu u Srbiji i svetu:

* Preminula su dva pacijenta koja su primljena u Gerontološki centar u Leskovcu, kod kojih nije potvrđen korona virus, ali koji su imali simptomatologiju kovid-19.

* Dr Ratko Ðukanovićkaže da "postoje epidemiološke studije koje su ukazale na korelaciju između prosečne koncentracije vitamina D u populaciji i smrtnosti od kovida".

* Prof. dr Tomislav Radulović o vakcinama: "Preporučio bih svakome ko može, da obezbedi ovu vakcinu. Ako bi se u isto vreme desile infekcije koronom i gripom, takva osoba ne bi preživela."

* Dr Predrag Kon je izjavio da je situacija i dalje najteža u velikim gradovima, Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, ali i da se očekuju problemi u Preševu i Bujanovcu.

* Zbog pogoršane epidemiološke situacije, a na predlog Štaba za vanredne situacije, predsednik opštine TrgovišteNenad Krstić proglasio je vanrednu situaciju na celoj teritoriji opštine, saopšteno je na zvaničnoj internet stranici te opštine.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.