Zdravlje

Korona virus u regionu: Opet NAJTEŽE u BiH, 6 mrtvih u Severnoj Makedoniji

Autor Nataša Petrović

Evo kako stoje stvari u regionu, kada je reč o korona virusu.

U Hrvatskoj je u protekla 24 sata zabeležen 81 novi slučaj zaraze korona virusom, a umrlih nije bilo, saopštio je danas Nacionalni štab civilne zaštite.

Trenutno je obolelih 1.032. Od toga je na bolničkom lečenju 139 pacijenata, a njih devetoro na respiratorima.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je na sednici Vlade da je u poslednjih sedam dana umrlo osmoro obolelih.

"U protekloj sedmici u tri navrata Hrvatska je imala trocifreni broj novozaraženih, ali trenutno većina obolelih ima blažu kliničku sliku bolesti", dodao je Beroš.

On je istakao da je epidemiološka situacija pod kontrolim, ali i pozvao građane da se pridržavaju jednostavnih mera da bi zaštitili sebe i druge.

Od početka epidemije, u Hrvatskoj je potvrđeno 4.715 zaraženih korona virusom, dosad se oporavilo njih 3.555, a umrlo 128.

U poslednja 24 časa u BiH je od posledica korona virusa umrlo je šest osoba, četiri iz Federacije BiH, jedna iz Republike Srpske i jedna iz distrikta Brčko. Ukupan broj umrlih od početka pandemije korona virusa porastao je na 270.

U poslednja 24 časa korona virusom su u Bosni i Hercegovini zaražene su 304 osobe, od čega 178 zaraženih je iz Federacije BiH, a 125 iz Republike Srpske. Ukupan broj obolelih od KOVID-19 od početka pandemije je 9.758.

U protekla 24 časa u Federaciji BiH testirana su 1.122 uzorka, a novi slučajevi registrovani su u svih deset kantona tog entiteta. U Republici Srpskoj je u protekla 24 časa testirano 546 laboratorijskih uzoraka, a korona virus potvrđen je kod još 125 osoba, sapštio je Institut za javno zdravstvo RS.

U RS je u poslednja tri dana zabeležen najveći broj novoobolelih od početka epidemije, odnosno od početka marta, kada je registrovan prvi slučaj.

U Severnoj Makedoniji umrlo je još šest osoba sa korona virusom i registrovano je 129 novih slučajeva te zaraze, objavio je danas ministar zdravlja Venko Filipče. On je na Facebooku napisao da je ukupan broj umrlih od kovida 19 je porastao na 451, a broj dijagnostikovanih slučajeva od početka epidemije na 9.797.

Takozvanih aktivnih slučajeva ima 4.092, Institut za javno zdravlje Severne Makedonije registrovao je još 109 pacijenta koji su ozdravili, čime je broj izlečenih povećan na 5.254, naveo je Filipče.

U prethodna 24 sata urađeno je 1.535 testova na prisustvo korona virusa, a od početka epidemije u Severnoj Makedoniji ukupno 92.550.

U protekla 24 sata u Crnoj Gori je potvrđeno 96 novozaraženih osoba korona virusom od 677 analiziranih uzoraka, saopštio je Institut za javno zdravlje. Prijavljena su tri smrtna slučaja pacijenata iz Berana, Podgorice i Cetinja.  

Ukupan broj potvrđenih smrtnih slučajeva od početka juna je 33, navodi se u saopštenju.
Ukupan broj aktivnih slučajeva COVID19 u Crnoj Gori trenutno iznosi 1.979.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.