Zdravlje

Ko se VIŠE PLAŠI KORONE? Muškarci potiskuju strah, a žene?

Autor Maja Gašić

Osećaj straha, zabrinutost i neizvesnost obeležili su naše živote tokom epidemije korona virusa. Ima li razlike među polovima?

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Autor/Maja Gašić

Epidemija korona virusa u Srbiji traje već pet meseci, a ko se bolje privikao na "život pod maskama", ko više strahuje - muškarci ili žene, za MONDO govori prof. dr Kristina Brajović Car iz TAUS-a, Balkanske Asocijacije za Transakcionu Analizu.

Ima li razlika među polovima kad je reč o privikavanju na ovu "novu normalnost"? Kako reaguju žene, a kako muškarci?

Možda će vas zanimati

"Strah je donekle i poželjan jer nas čuva i sklanja od opasnosti. Muškarci se ovoj emociji više opiru pod uticajem tradicionalnog vaspitanja, ali to ih ne čini jačim.Naprotiv, videli smo da su veoma ranjivi u susretu sa virusom. Kada se radi o paničnom napadu, on se javljaja kod oba pola u istoj meri u zavisnosti od ličnosti i drugih faktora nezavisno do pola. Panika se javlja u situacijama kada uz primarnu emociju straha, koja nije nužno neprijatna i nepodnošljiva, osoba pridodaje ovaj situaciji i osećaj sopstvene nemoći uz brojna druga pogrešna uverenja o tome da ne posedujemo kontrolu i da je jedini način izbavljenja pojačavanje straha. Utoliko, najbolji odgovor na panična stanja je dobro informisanje i razgovor sa osobama koje imaju poverenje u nas i vide nas u boljem svetlu nego što nam to panika dopušta, a time nas mogu vratiti nazad u realne okvire samopercepcije“, smatra dr Kristina Brajović Car, TSTA u oblasti psihoterapije, trener i supervizor.