SRPSKI DOKTOR NA RTS OTKRIO SVE O ISHRANI: Jaja nikako ne jedite sa hlebom, a ova voćka čini čuda PROTIV VIRUSA!

Detaljno objasnio i kako da izlečite anemiju prirodnim putem!

Youtube/Screenshot/RTS Ordinacija

Malokrvnost ili anemija sve je češća boljka u modernom dobu. Prof. dr Dejan Čubrilo, specijalista medicine sporta i profesor fiziologije je za RTS-ovu emisiju Ordinacija objasnio koji parametri su bitni i kako ih podići na prirodan način.

"Hemoglobin zamislite kao brodić sa jedrom – jedro je gvožđe, brod je hemoglobin, a na njemu se nalaze četiri mornara, to su četiri kiseonika. Oni plove po moru, to je krv. Vi ćete imati problem anemije šta god se desilo da li sa čamcem, jedrom ili mornarima. Kada se desi najgori scenario da vam je more bez daška vetra, gusta krv, mornara nema jer kiseonik ne može da stigne i loš čamac, vaša ćelija nema energiju i svaki organ propada", slikovito je objasnio doktor Čubrilo.

On je istakao da na osnovu parametara posle urađenih rezultata, lekari mogu da znaju da li neko unosi dovoljno gvožđa, folne kiseline, B vitamina i na osnovu toga se određuje terapija.

"Nije dobro da gvožđe bude niže niti više u odnosu na referentnu vrednost, ali je mnogo opasnije kada je više jer povišeno gvožđe je kao da ste pojeli ekser, a on rđa. Suštinski, gvožđe ima hemijsku sposobnost da privlači sa tkiva elektrone i da pravi kao u siru rupe, tako da gvožđe u krvi - sve što je preko 15 je visoko".

Sigurno i vi već znate ili ste čuli od nekoga da anemične ljude često boli glava.

"Gvožđe nije samo deo hemoglobina, ono je deo i enzima koji detoksikuje jetru, tako da glava boli u anemiji zbog toga".

Iako se danas na tržištu mogu naći brojni suplementi koji bi mogli da pomognu u lečenju anemije, doktor kaže da nije za to.

"Ja sam protivnik suplemenata teških metala jer su teški metali hrana za virusa, bakterije, gljivice, sve patogeno".

On smatra da je bolje na prirodan način, uz pomoć hrane, regulisati nivo gvožđa u krvi. Prvo što će vam stariji preporučiti da biste povećali nivo gvožđa je jedenje jabuke u koju su bili zabodeni ekseri.

"To ima smisla, i to što zarđaliji, oksidovaniji ekser, on će više da pusti u telu. Važno je i da jabuka bude kisela zbog vitamina C koji će da pretvori gvožđe u aktivni oblik. Ne treba to često raditi zbog metala, ali da kada je kritično".

Osim toga, savetuje da džigerica bude na jelovniku barem jednom u 15 dana.

"Zdrava je, ima puno vitamina B, proteina, gvožđa. Ti jetreni proteini su dobri jer pomažu u proizvodnji hemoglobina, ne treba je samo praviti sa masnoćom".