Kad dođe zima...

KADA se očekuje ukrštanje gripa i korone - OVO su kritični meseci

Autor Danijela Pašić

Najveći broj obolelih od sezonskog gripa, kada je moguće i ukrštanje tog i korona virusa, očekuje se od decembra do februara ili čak marta, kaže doktorka Darija Kisić Tepavčević.

Izvor: SLOBODAN MILJEVIC/VLADA REPUBLIKE SRBIJE

Ona je na konferenciji za novinare Kriznog štaba izjavila da je verovatnoća ukrštanja virus gripa i korone vrlo izvesna.

"Radi se o dve respiratorne infekcije, a sezona im je upravo zimski period. Vidimo da infekcija koronom ne jenjava ni za vreme letnjih meseci, a sezona gripa je od kraja oktobra do marta, što je dug vremenski period", rekla je doktorka sa Instituta "Batut".

 Ona je rekla da se, na osnovu iskustva od prošle godine, može očekivati da najveći broj obolelih bude u februaru, ali da se rast može očekivati već od decembra pa sve do marta.

"Najveći pikovi prethodnih sezona su od decembra do februara, a nekad i do marta", kaže.

Tako je, podseća, bilo i prošle godine kada je produžen i školski raspust.

"Jako je bitno da znamo da su opšte mere prevencije praktično iste i za korona virus i za virus gripa, s tim što za grip imamo vakcinaciju kao značajnu meru prevencije", rekla je dr Darija.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi