Zdravlje

Kon UŽIVO: Mere daju rezultate, ali sledi nam nova RIZIČNA situacija, evo i koja!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Član Kriznog štaba uživo o korona virusu!

Izvor: Prva

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon gostovao je u Jutarnjem programu Prve televizije i pričao o koroni, smanjenju brojki i studentima.

"Maske su jasno pokazale da daju rezultat, mi moramo da gledamo da ovaj broj spustimo na nulu. Ide sporije nego sa restriktivnim merama, ali ide, spušta se aktivnost virusa, daleko je niža. Trebalo bi shvatiti koliko je prisutan, to se vidi u kovid ambulantama, sve je više kontrolnih pregleda, a manje novih koji se prvi put pregledaju i potom testiraju, ali tu je korona i dalje. Prazne se bolnice za kovid pacijente, što pre će one biti vraćene u uobičajeni režim rada, ali taj proces traje," rekao je on.

"Paralelno imamo nove rizične situacije, stižu studenti u domove, naročito u Beogradu, pa će biti ispitni rokovi... Priprema se situacija tako da pozitivni mogu da se izoluju i čekaju rezultate, ili gde će biti lečeni lakši slučajevi," rekao je on.

"Proces će biti kao u kovid ambulanti, samo će za njih to biti Zavod za zaštitu studenata. Oni naravno mogu u kovid bolnicu ako su u srednjoj ili teškoj formi, ali očekujemo da rešimo i pitanje lakih slučajeva," rekao je on.

Studenti su bili na raznim proslavama, rekao je Kon, i svaki drugi koji je bio na pregledu pričao je o nekom masovnijem druženju.

"Nije odmah reagovano, pa se malo proširilo. Čim kažemo da je bolje, svi se opuste. Odjednom su opet okupljanja na splavovima, bilo je i na Kalemegdanu grupa, a ta grupa mladih ljudi oko 23 sata ide dalje i nalazi način da se druži," rekao je on.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.