Zdravlje

Doktorka Darija Kisić Tepavčević o VAKCINI protiv korone i polasku dece u školu: Ovo je sada najvažnije!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Članica Kriznog štaba na televiziji o ruskoj vakcini, njenom dolasku u Srbiju i drugim temama!

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin objavio je da je registrovana prva ruska vakcina za korona virus. Ranije je najavljeno da će Rusija od 12. avgusta početi vakcinu da daje lekarima i drugim radnicima hitnih službi, a sada je vakcinu komentarisala i dr Darija Kisić Tepavčević.

Članica Kriznog štaba komentarisala je i polazak dece u školu, modele odvijanja nastave ali i vakcinu o kojoj bruji planeta.

"Ona koja se odobri za našu zemlju, mora da prođe sva ispitivanja naše Agencije za lekove i medicinska sredstva. U ovoma momentu, pregovaramo sa više proizvođača, šest se nalazi u trećoj fazi ispitivanja, i sa više zemalja pregovaramo. Nije od presudnog značaja zemlja porekla, koliko je bitno da vakcina bude bezbedna i efikasna", zaključila je Darija Kisić Tepavčević.

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije "Milan Jovanović Batut" Darija Kisić Tepavčević izjavila je da je sada osnovno to da i nastavno i vannastavno osoblje i svi đaci treba da dođu u školu kada nemaju znakove respiratorne infekcije.

"I roditelji su nam tu saradnici. Roditelji treba da obezbede i da dete ima masku, koja može da bude i epidemiološka i hirurška i platnena", istakla je Kisić Tepavčević.

Dete, dodaje, pre ulaska u školu treba da nosi masku.

"S obzirom na to da dete ima svoj prostor koji je najmanje četiri metra kvadratna, u tim uslovima dete može da skine masku onda kada sluša nastavu, ne priča i ako se ne oseća komformo. Kada idu na odmore i u sanitarne prostorije, trebalo bi da nose maske", istakla je Kisić Tepavčevićeva.

U školi, napominje, nema kabinetske nastave.

"Ne menjaju učionicu. Nakon odmora ona se vraćaju na isto mesto. Dovoljno je čišćenje prostorija najmanje dva puta u toku dana i pre početka nastave, kao i po potrebi. Prioritet je zdravlje dece, bezbednost i efektivno školovanje. Svi koji imaju bilo kakav simptom ne treba uopšte da dođu u školu", kazala je zamenica direktora "Batuta".

Ako se u nekom slučaju simptomi razviju, nastavnik treba da prekine nastavu, a ako su u pitanju deca, ona treba da se obrate nastavniku, onda idu u sobu za izolaciju i zovu se roditelji.

"Postoji i model potpune onlajn nastave. Oni đaci koji ne budu mogli da pohađaju nastavu, to mogu i onlajn", kazala je Kisić Tepavčevićeva.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

(MONDO/RTS)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.