Nova zabrana!

Još jedan "udarac" za ĐAKE: Kon upozorio, evo šta će još biti ZABRANJENO u ŠKOLAMA!

Autor Maja Gašić

Nastavnici će biti detaljno informisani.

Izvor: Prva

Lista radnji koje se ne preporučuju tokom epidemije korona virusa samo se proširuje. Nedavno je objavljeno da je na festivalu u Salcburgu zabranjena upotreba lepeza, a ogranizatori su naveli i objašnjenje.

"Lepezama mogu da se rasprše zarazni aerosoli koje bi inače klima uređaj izvukao, a to želimo da sprečimo", objasnio je direktor festivala Lukas Krepaz.

Juče na Konferenciji za pres Kriznog štaba najavljene su mere koje će se odnositi na đake i početak školske godine u septembru.

Kada su u pitanju bezbednost i higijena đaka i nastavnika, ministar Šarčević kaže da roditelji neće ulaziti u škole, a deca će nositi maske.

"Ako se desi da detetu nije dobro, postojaće prostorije koje će biti obezbeđene za izolaciju. Dobićemo od Ministarstva zdravlja ovih dana proceduru šta radi škola u takvim situacijama u saradnji sa dispanzerima. To je posao koji radi lekarski deo tima", objašnjava Šarčević.

Dr Predrag Kon je naglasio i da se pored uobičajenih mera prevencije, moraju poštovati još neka pravila, odnosno neke zabrane:

Nema sporta, nema pevanja u školi, ni skandiranja. Pevanje može da poveća izlučivanje virusa ako je neko zaražen. Tokom muzičkog nema pevanja u horu, nema skandiranja, navijanja u nekom sportu”, rekao je dr Kon i dodao da će nastavnicima će biti objašnjeno sve.

Da podsetimo, o riziku od prenosa korona virusa pevanjem, govorila je i ranije dr Darija Kisić Tepavčević.

Kada pevaju, ljudi emituju mnoge velikih i malih respiratornih čestica. Pevači takođe duboko dišu, time uvećavajući mogućnost da udahnu zarazne čestice.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.