Zdravlje

O RUSKOM OTKRIĆU ceo svet priča, ali ZAPAD sumnjičav: EU kupuje 300 miliona doza OVE VAKCINE

Autor Maja Gašić

Evropska unija više veruje drugim proizvođačima...

Ovih dana su oči celoga sveta uprte u Rusiju, zemlja koja je porva legalizovala vakcinu protiv korona virusa. Donedavno se najviše nade polagalo u "oksforsku vakcinu", koju je Oksford institut razvijao u saradnji sa britanskim farmaceutskim džinom AstraZenecom, a koja je započela proizvodnju dve milijarde doza.

Tada je i najavljeno da će vakcine biti isporučene do kraja godine. Ali kome? Koliko je do sada poznato, u Rusiji je već sporadično počeo da se primenjuje ovaj proizvod, Republika Srpska je takođe naručila određenu količinu doza, a Srbija ostaje pri stavu da će prihvatiti vakcinu koja je stoprocentno bezbedna i efikasna, bez obzira na ptoizvođača.

Evropska komisija saopštila je danas da je postigla dogovor sa britanskom kompanijom AstraZeneka o kupovni najmanje 300 miliona doza njene potencijalne vakcine protiv kovida 19. Izvršno telo EU, koje pregovara u ime 27 članica bloka, saopštilo je da sporazum obuhvata opciju za kupovinu dodatnih 100 miliona doza ukoliko bude potvrđeno da je vakcina bezbedna i efikasna, prenosi agfencija Srna.

Ranije je američka kompanija “Novavaks” saopštila da će Velika Britanija od nje kupiti 60 miliona doza potencijalne vakcine protiv kovida 19. Kompanija i britanska Vlada će sarađivati u trećoj fazi kliničkog ispitivanja da bi se procenila efikasnost vakcine u britanskoj populaciji, navodi se u saopštenju.

Nisu objavljeni finansijski detalji sporazuma. Biće obavljena studija na oko 9.000 odraslih osoba starosti od 18 do 85 godina.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.