Neprijatni simptomi

KAD VAM HORMONI NAPRAVE "PAKAO" OD ŽIVOTA: Prirodni lekovi za bol, grčeve i razdražljivost u PMS-U

Autor Maja Gašić

Rešite se tegoba koje svakog meseca pogađaju oko 80 odsto ženske populacije...

Ako pitate žene, jedno od najomraženijih objašnjenja za njihovu nervozu i razdražljivost jeste pripisivanje ovih stanja PMS-u. Nažalost, većina se tako oseća u periodu pred ciklus.

Istraživanja pokazuju da čak 80 odsto žena svakog meseca iskusi ove neprijatne simptome. Bolovi u krstima, stomaku, glavi su samo neki od njih... Takođe, čak 50 odsto pripadnica nežnijeg pola zatraži lekarsku pomoć u ovom periodu. 

Predmenstrualni sindrom (PMS) predstavlja stanje do kog dolazi usled hormonskih promena koje se javljaju tokom menstrualnog ciklusa. Simptomi PMS-a mogu biti blagi, poput bolnih grudi, nadutosti i umora i izraženiji, kao što su bolovi u krstima, donjem stomaku, grčevi, glavobolja, ali često se javljaju i razdražljivost, potištenost, nesanica...

Nekoliko prirodnih lekova mogu vam pomoći da se oslobodite najčešćih tegoba vezanih za ovo stanje...

* Đumbir

Ako imate nepodnošljive grčeve, pijte čaj od đumbira. Istraživanja su pokazala da je ovaj kore efikasan u smanjivanju menstrualnog bola gotovo jednako kao ibuprofen, posebno kada se upotrebljava u prvih nekoliko dana ciklusa. Osim toga, pomaže i kod grčeva.

* Mleko i pomorandže

Jedan mineral i jedan vitamin čine čuda kad je reč o ublažavanju simptoma PMS-a. U pitanju su kalcijum i vitamin D, a kako sitraživanja pokazuju, najbolje deluju ako se zajedno unose u organizam. Kod žena koje su pile 1.200 mg kalcijuma i 400 IU vitamina D, simptomi su se smanjili za 40 odsto, pkazala je jedna američka studija. Kalcijuma najviše ima u mleku i mlečnim proizvodima, integralnim žitaricama, pomorandži, sardinama, a vitaminom D oboluje riblje ulje.

* Divlji biber

Mnogi stručnjaci smatraju da je divlji biber najbolji biljni lek za PMS, jer smanjuje osetljivost grudi, bol i razdražljivost. U prodavnicama zdrave hrane se može naći u obliku čaja i kapi. Preporuka je da tri puta dnevno pijete šolju čaja ili 5-15 kapi divljeg bibera sa čašom vode.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi