Zdravlje

SRBIJA MEĐU ŽARIŠTIMA: Korona bukti u regionu, epidemiolozi najavljuju moguć karantin za povratnike

Autor Ksenija Jelesijević

Epidemija u Srbiji polako jenjava, ali se razbuktala u okruženju

Prema podacima SZO, sve zemlje regiona osim Bugarske u poslednjih sedam dana imaju veći broj zaraženih na milion stanovnika od Srbije. Zbog toga epidemiolozi najavljuju moguć karantin ili obavezno testiranje i za naše građane prilikom povratka u zemlju.

Srbija je zasad uvela neophodan negativan nalaz PCR testa za putnike koji dolaze iz Hrvatske, Bugarske, Rumunije i Severne Makedonije. Međutim, članovi kriznog štaba ističu da je moguće da se ta lista proširi, ali ne isključuju mogućnost za uvođenje obavezne samoizolacije i za naše građane koji se vraćaju iz okolnih zemalja.

Zamenica direktora "Batuta" dr Darija Kisić Tepavčević kaže za RTS da se poslednjih nedelja beleži trend pada obolelih, i da u Srbiji nema nijednog novog žarišta koronavirusa.

Napominje da je veći broj otpusta nego prijema u bolnicama, ali da ne smemo da se opustimo.

Navodi da se prati učestalost obolevanja osoba koji se vraćaju sa letovanja i da ako se donese odluka o karantinu nakon povratka iz određene zemlje da će javnos o tome biti blagovremeno obaveštena.

Epidemiolog Predrag Kon rekao je za Blic da se odluka o eventualnom karantinu po povratku sa godišnjih odmora ne može doneti "preko kolena", već mora dobro da se razmotri.

Donošenje bilo kakve mere donosi niz neželjenih posledica. Samoizolacija deluje kao najefektivnija, ali traje pune dve nedelje i u najvećem broju slučajeva je potpuno nepotrebna. Ako smatramo da treba da postoji test onda mora da se odredi vreme nakon ulaska u granicu za koje je neophodno da se testiraju. Takođe, pred polazak u školu očekuje se veliki priliv naših građana u zemlju, te je realno da može doći do zagušenja naših laboratorija ukoliko to uvedemo, rekao je Kon.

Od juče se putnicima koji ulaze u Srbiju na svim graničnim prelazima dele brošure sa uputstvom o ponašanju, na šta treba da obrate pažnju, kao i brojevi telefona na koje mogu da sa jave u slučaju da osete tegobe.

(Mondo/Blic/RTS)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.