Roditeljski strah

I ĆERKA DOKTORKE DARIJE KREĆE U ŠKOLU, a evo šta je ona odgovorila na pitanje da li je uplašena kao roditelj

Autor Nataša Petrović

Deca kreću u školu, roditelji u strahu. Da li se plaši i doktorka Darija?

Izvor: Prva

Početak školske godine se bliži, a bojazan roditelja raste – nikome nije svejedno da u ovim uslovima pošalje dete u školsku klupu. I ćerka dr Darije Kisić Tepavčević krenuće u školu, a poznata doktorka je u Jutarnjem programu TV Prva otkrila da li se kao roditelj plaši.

"I ja imam školarca, i ona će da pođe u školu, ali svi mi koji imamo decu znamo da oni nisu svih ovih meseci bili kod kuće. Nije im pravo, kada pričam sa ćerkom i njenim drugaricama, kada im kažem da moraju da nose maske, da je to jedini obrazac ponašanja koji omogućava da živimo normalno kada je virus tu. Poštovanje svih preventivnih mera, naše znanje o virusu se dosta menjalo, ali preventivne mere su iste od početka", rekla je doktorka.

Ona je istakla i da Institut "Batut" formirao tim koji će da prati epidemiološku situaciju, pa odgovorila na pitanje šta će se desiti ukoliko se neko od učenika u školi zarazi.

"Postoji tim koji će da prati epidemiološku situaciju i sada, to će biti pre svega prvo individualno od škole do škole, pa na nivou zemlje. Tako je organizovana nastava da u slučaju da je neko rezervoar infekcije neće moći da dođe do širenja ako se poštuju mere. U slučaju da neko bude zaražen, radiće se izolacija, testiranje kontakata ako se utvrdi da nisu poštovane mere i da je došlo do kontakta. Znate, ovo nije prvi put da se srećemo sa respiratornom infekcijom u školi, ove godine u ferbruaru zbog gripa produžili raspust za sedam dana".

Ona je istakla da će im biti jako važne povratne informacije od roditelja, pa dodala da je striktno definisano da dete i zaposleni u školi, ako imaju bilo koji simptom zarazne bolesti, ne treba da dolaze u školu.

Juče smo, posle dva meseca, konačno dočekali dan bez preminulih od korone, ali dr Kisić Tepavčević kaže da ne treba previše da se opustimo.

"To je onaj prvi pokazatelj kada dolazi pada učestalosti koji svi čekamo. Znamo kako smo to dočekali u prvom piku, ali sama činejnica da imamo 36 osoba na respiratoru znači da su životno ugrožene. Naravno da su ovo izuzetne vesti, ali treba imati na umu da imamo u bolnicama i dalje osobe sa jako teškom kliničkom slikom", zaključila je doktorka Darija.

(MONDO)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.