Zdravlje

APEL DOKTORKE DARIJE: Nemojte preležavati respiratorne infekcije na nogama, mogu da budu fatalne

Autor Ksenija Jelesijević

Dr Darija Kisić Tepavčević ima savete za povratak u škole i na radna mesta...

Izvor: RTS/PrintScreen

Prvi septembar je svake godine period kada je veći rizik prenošenja respiratornih infekcija jer dolazi do većih okupljanja u zatvorenom prostoru. Ove godine situacija je specifična jer imamo i kovid, ali se uz poštovanje preventivnih mera, rizik prenošenja infekcije smanjuje na minimum.

Podsetivši da nam sledi sezona respiratornih infekcija, zamenica direktora Batuta apelovala je na roditelje ali i sve ostale građane da se pridržavaju mera zaštite.

To što svaki dan imamo sve kanje slučajeva, ne znači da virus ne cirkulipe niti da je manje aktivan i prisutan. I sada je moguća infekcija sa najtežim komplikacijama. Moramo se navići na zaštitne maske. Roditelji treba da objasne deci da te maske nisu kazna već deo svakodnevice, deo rutine, rekla je ona.

Kisić Tepavčević je navela da se nada da će u nekoj doglednoj budućnosti maske neće biti neophodne, ali su sada značajna epidemiološka mera.

Ona je apelovala na sve da u ovakvoj situaciji izbegavaju rizično ponašanje koje podrazumeva da se neka respiratorna infekcija preleži na nogama.

Jako je bitno da i nastavnici i roditelji i osoblje škole, ali i svi ostali, povedu računa i ako imaju neke simptome respiratornih infekcija da ne šalju dete u školu i ne idu na posao. Respiratorne tegobe nikako ne treba ignorisati jer ta infekcija za nekog može da bude fatalna, poručila je dr Darija Kisić Tepavčević.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.