Zdravlje

POSLE KORONE OČEKUJE NAS JOŠ PANDEMIJA U BLISKOJ BUDUĆNOSTI: Crna prognoza poznate naučnice!

Autor Nataša Petrović

Naučnica koja je učestvovala u pravljenju oksfordske vakcine protiv korone kaže da će nas u bliskoj budućnosti "mučiti" još virusa pored korone, tj. da će biti još pandemija!

Profesorka Sara Gilbert, vakcinolog oksfordskog Instituta Džener, kaže da sve veći rast globalnih putovanja i populacije povlače za sobom rizik od izbijanja zoonotičnih infekcija, odnosno virusa koji sa životinja prelaze na ljude.

Ona kaže da je pandemija korona virusa pokazala koliko međunarodna putovanja ubrzavaju širenje virusa koje je teško iskoreniti na mestima sa velikom populacijom.

Gilbertova kaže da su sve učestalije bolesti koje prenose životinje zbog sve većeg uzgoja i seče šuma, zbog čega su životinje blizu jedne drugih, ali sve bliže i ljudima!

Iako se poreklo korona virusa i dalje istražuje, za sada su naučnici saglasni da je najveća verovatnoća da je sa slepog miša prešao na drugu životinju, a zatim na ljude.

"S obzirom na to kako stvari funkcionišu u svetu, u bliskoj budućnosti možemo da očekujemo još izbijanja epidemija zoonotičnih infekcija", smatra naučnica, a ovu crnu prognozu objašnjava većom gustinom naseljenosti u državama, povećanim globalnim putovanjima i sečom šuma.

Od korona virusa do sada je u svetu umrlo oko 850.000 ljudi, a zaraženo je više od 25 miliona.

(MONDO/Dailymail)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.