Nije svejedno!

OMILJENA HRANA VEĆINE SRBA SPREČAVA BROJNE OPASNE BOLESTI: Jedna vrsta je najzdravija, nije onaj koji najčešće jedete!

Autor Maja Gašić

Pasulj poseduje veliku energetsku vrednost i sadrži gotovo sve esencijalne aminokiseline

Omiljeno jelo u gotovo svim srpskim domaćinstvima, ono bez koga se ne može zamisliti jesenja i zimska trpeza, svakako je pasulj. Od davnina su poznata su njegova lekovita svojstva, a pripisuju mu se brojne čudotvorne moći kad je reč o prevenciji raznih bolest.

Naučnici kažu da ishrana bogata pasuljem može da smanji rizik od pojave srčanih oboljenja i određenih vrsta raka. Preporučena doza je tri šoljice ove namirnicenedeljno.

Osim toga, pasulj poseduje veliku energetsku vrednost i sadrži gotovo sve esencijalne aminokiseline. Obiluje lecitinom, kao i kalijumom, kalcijumom, gvožđem, fosforom, magnezijumom, cinkom i natrijumom.

Predstavlja odličan izvor belančevina, a bonius je što za razliku od drugih izvora ovog nutrijenta, pasulj ima malo masti, ne sadrži zasićene masnoće, kao ni holesterol. Odličan je izvor folne kiseline, vitamina B6, K, riboflavina (B2) i B3. Takođe, sve vrste pasulja su bogate antioksidantima

Međutim, svi ovi benefiti pasulja po zdrvlje ljudi ne važe za sve vrste ove namirnice. Najviše antioksidanata ima u sitnom crvenom pasulju, a zatim slede tamnocrveni i crni.

Tamnije vrste pasulja imaju skoro tri puta više fitohemikalija (biljne supstance koje uništavaju slobodne radikale i tako štite ćelije od oštećenja) od belog pasulja.

Dakle, ako možete da birate, jedite pasulj tamnije boje!

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi