Prošlo je šest meseci od početka pandemije korona virusa, mnoga saznanja o infekciji koja je usmrtila skoro milion ljudi menjaju se bukvalno iz dana u dan.
Nutrijent o kojem se od početka govorilo, a koji može umnogome da pomogne obolelima od kovid-19, jeste vitamin D.
Vitamin D zaista je važan za čitav organizam i ima ulogu u gotovo svim "važnim" telesnim funkcijama. Ozbiljan nedostatak ovog vitamina (manje od 12 nanograma po mililitru krvi ili manje) može da dovede do ozbiljni i bolnih deformacija kostiju kod dece i odraslih. Ali, ono što je interesantno je da čak ni nauka nema odgovor koliko je nekoj osobi zaista potrebno vitamina D, ali je naučno utvrđeno da manjak ovog vitamina može da se poveže sa kardiovaskularnim bolestima, dijabetesom tipa 2 i nekim tipovima raka.
"To je čudotvorni lek", kaže prof dr Momčilo Matić, doktor prirodne medicine za TV Hepi. "Zapravo, on je prohormon koji ima istu funkciju kao hormoni u našem telu, jer se sintetiše u jetri, a tek se u bubrezima aktivira, ulazi u krvotok, uulazi u svaku našu ćeliju. Svaka naša ćelija ima receptore za vitamin D, što govori o njegovom značaju i važnosti. Mnoga istraživanja govore u prilog tome da je on jedan od veoma važnih 'lekova' koji se uzimaju za mnoge bolesti. Preko 5.000 istraživanja je pokazalo da može pomoći za preko 1.000 zdravstvenih poremećaja."
Ovaj vitamin stvara sunce, pa ga leti nije potrebno posebno uzimati jer ga naš organozam dobija sunčanjem, smatra profesor.
"Ako se izložimo sunčevoj energiji otprilike pola sata, dobićemo 10.000 internacionalnih jedinica. Priče o 'predoziranosti' ovim vitaminom nisu baš osnovane. Preko sunčeve energije dobijamo preko 80% procenata vitamina D."
Novije studije su pokazale da ovaj nutrijent sprečava da se kod obolelih od kovid-19 razvije teška klinička slika. A koje su to bolesti kod kojih još pomaže?
"Pomaže kod depresije, kod kancera... Novija istraživanja su pokazala da se kod kancera koristi veća doza vitamina D, čak preko 50.000 internacionalnih jedinica. Pomaže i kod srčanih bolesti. I tu postoji jedna studija da ljudi koji puše i imaju previše alkohola u svom organizmu i oni koji imaju deficit vitamina D, praktično imaju isti rizik od nastanka srčanog i moždanog udara. Skoro da ne postoji u naše,m organizmu neki poremećaj koji nije povezan sa ovim vitaminom", kaže profesor Matić.
U kombinaciji sa morem, ima izuzetno pozitivno dejstvo na naš imuni sistem.
Ima ga u nekoj hrani
Kad je reč o namirnicama koje su bogate ovim "zlatnim" vitaminom, najviše ga ima u ribi, posebno lososu, ali i konzerviranoj tunjevini ili sardinama. Takođe, punomasno mleko je riznica ovog nutrijenta. goveđa jetra, sojino mleko, jegulja i riblje ulje.
Vitamin D se rastvara isključivo u masnoj sredini, što znači da je ishrana masnijim namirnicama važna za njegovu apsopciju.
Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.
Partizan nemilosrdan u ABA, gazi redom: Pukla stotka, crno-beli ne daju vrh tabele!
"Bilo je čudnih odluka...": Drčelić se oglasio nakon poraza Zvezde u Evroligi!
Partizan u ABA mora da dobije pojačanje: Željko mu našao ulogu, da ne bude prvi precrtan!
Zamenio Srbiju Bosnom i Hercegovinom, pa doživeo debakl 7:0! Košmarni debi Baždara za novu reprezentaciju
Smeštaj već od 1.200 dinara! Ova planina u Srbiji je pravi raj na zemlji, a idealna je za vikend odmor