Zdravlje

DR SVORCAN OBJASNIO RAZLIKU IZMEĐU PRVOG I DRUGOG PIKA: Evo zašto je sada bolje

Autor Maja Gašić

Direktor KBC "Zvezdara" kaže da smo spremni za ono što sledi

Izvor: Printscreen/Jutarnji Program TV HAPPY

Žestoku borbu protiv virusa korona, bez dana odmora, junački su izneli lekari i medicinski radnici Kliničko-bolničkog centra "Zvezdara", gde je od početka epidemije hospitalizovano čak više od 2.000 kovid pacijenata. Sada je prioritet da se zbrinu sva hitna hirurška stanja i maligniteti za hirurške intervencije.

Kako u intervjuu za "Blic" kaže v. d. direktora KBC "Zvezdara" prof. dr Petar Svorcan, ova epidemija je bila ogroman izazov za sve.

"Zaista, ne bih mogao da uporedim ovu situaciju ni sa jednom drugom u kojoj sam se susretao tokom moje dosadašnje lekarske prakse - verujem i moje kolege takođe. Najteža je bila neizvesnost pre dolaska prvih pacijenata. Neizvesnost u smislu nepoznatog i činjenice da nismo znali sa čim se suočavamo i kako će sve to izgledati. Uporedo stižu snimci iz Italije i Španije i dodatno se pojačava odgovornost, kako za pacijente tako i za zaposlene da se maksimalno zaštite kako bi mogli da pomognu pacijentima, ali i da sačuvaju sebe", priča prof. dr Svorcan, ističući da je ponosan na svoje zaposlene.

U čemu se razlikuju prvi i drugi pik epidemije?

"Ključna razlika je što smo mnogo naučili iz prvog pika, te smo sa već određenim iskustvom ušli u drugi pik prvog talasa epidemije. Takođe, u drugom piku su dominirali pacijenti sa težom kliničkom slikom koji su zahtevali kiseoničku potporu. Kapaciteti su bili popunjeni gotovo do maksimuma, potrošnja kiseonika je za dan bila kao za nekoliko meseci u redovnom režimu rada."

Koliko je kovid pacijenata lečeno u KBC "Zvezdara"?

"Od trenutka kada smo primili prvog kovid pacijenta do otpusta poslednjeg u prvom piku prošlo je 60 dana. Ukupno je u našoj ustanovi tokom dva meseca hospitalizovano čak 930 pacijenata. Tokom drugog pika za period nešto kraći od dva meseca hospitalizovali smo više od 1.150 pacijenata. Zaposleni u intenzivnim negama su imali veliki broj ljudi na respiratorima i uložili su maksimalne napore da sačuvaju svaki život. Zahvaljujući podršci Vlade Republike Srbije i resornom ministarstvu nabavljeni su dodatni respiratori, tako da je KBC „Zvezdara“ bio apsolutno tehnološki opremljen za zbrinjavanje najtežih stanja kod kovid pacijenata."

Dugo se najavljuje drugi, možda jači talas epidemije na jesen i zimu. Da li je KBC "Zvezdara" spremna za predstojeći period?

"Smataram da smo apsolutno spremni i da je državno zdravstvo pokazalo da je, pored stručnosti i znanja, aposlutno spremno da se izbori sa ovakvom epidemijom koja se događa jednom u 100 godina. Naučili smo mnogo, ne govorim samo o virusu, već smo naučili dosta o sebi samima. Mnogi su dali više od svog maksimuma, mnogi su upoznali bolje svoje kolege, neki će drugačije poređati prioritete. Mislim da je ova situacija uticala na većinu građana Srbije, a da je na prvoj liniji bilo medicinsko osoblje, te su oni intenzivnije proživljavali situaciju u kojoj su se našli.

KBC "Zvezdara" ima tradiciju dužu od osam decenija. Čime danas možete da se pohvalite?

"Danas, KBC 'Zvezdara' je jedan od najvećih kliničko-bolničkih centara u Srbiji - ka ovoj ustanovi gravitira oko 600.000 stanovnika, a godišnje se obavi oko 300.000 specijalističkih pregleda i rodi se oko 2.500 beba. Godišnje bude hospitalizovano 30.000 pacijenata. KBC 'Zvezdara' je nastavna baza četiri fakulteta: Medicinskog, Stomatološkog, Farmaceutskog i FASPER, kao i visokoškolskih strukovnih škola, te naša ustanova značajno mesto zauzima u obrazovanju studenata i poslediplomaca obrazujući medicinske radnike različitih profila. KBC 'Zvezdara' je akreditovan od strane Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova Srbije na maksimalnih sedam godina, sa najvišom ocenom 97,85 odsto usklađenosti sa akreditacijskim standardima u Republici Srbiji.

Mondo/Blic

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi