NAJNOVIJE INFORMACIJE

MALO BOLJE NEGO JUČE: Jedna osoba preminula, 20 na respiratorima!

Autor Nataša Petrović

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

U poslednja 24 sata u Srbiji je registrovano 62 novozaraženih među 7.411 uzoraka, a još jedna osoba je preminula. 

Na respiratorima se trenutno nalazi 20 pacijenata.

U Srbiji je od početka epidemije registrovano ukupno 32.757 potvrđenih slučajeva, ukupan broj umrlih je 739. 

Do 18. septembra u 15 časova testirano je ukupno 1.063.667 ljudi. 

NAJVAŽNIJE VESTI DANA O KORONA VIRUSU

* U narednim danima rašće broj zaraženih

"Mislim da je realno očekivati porast zaraženih, procena je povećanje u narednih 15-20 dana, ne samo zbog ovih koji se vraćaju sa letovanja, imamo i unutar Srbije situacije u nekim gradovima koja su prisutna. Iako smo mi u ovom delu Evrope trenutno najbolji, treba da budemo oprezni. Juče sam dobio informaciju da ako u jednom gradu postoji veći nadzor, onda se građani 'sele' u drugi grad da prave slavlja i slično...", poručio je jutros epidemiolog dr Branislav Tiodorović.

* Nova pravila za ulazak u Srbiju - šta piše na papiru koji se dobija na granici

Na graničnim prelazima danas od 18h sati će ljudima koji dolaze iz zemalja sa lošom epidemiološkom situacijom biti deljeni papiri, sa detaljnim uputstvima šta dalje treba da rade, a jedna od obaveza je da se prijave na sajtu https://www.e-zdravlje.gov.rs/landing/, gde će uraditi i samoprocenu. 

"Ti podaci će biti u bazi, pa će lekari moći da imaju percepciju o tome ko je eventualno sumnjiv slučaj, da se dalje prati", rekao je dr Branislav Tiodorović, dodajući da je cilj da se, evenutalno zaražena osoba pronađe što pre.

* Korona se opet razbuktava, evo gde je najopasnije

Za samo tri dana broj novozaraženih u Srbiji porastao je 3,5 puta. Uzrok su povratnici sa letovanja, polazak u školu, ali i opuštanje građana. 

Stručnjaci navode Kragujevac, Novi Pazar i Zaječar kao tri mesta gde bi najpre mogla da bukne korona, a kao glavni razlog za to navode opuštanje.

(MONDO)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.