Zdravlje

KRIZNI ŠTAB UŽIVO: BEOGRAD PONOVO NAJGORI! Skoro polovina novozaraženih Srba iz prestonice

Autor Maja Gašić

Poslednje informacije sa konferencije za pres Kriznog štaba.

Izvor: Print screen

Danas je uvedena nova mera za povratnike u Srbiju, odnosno naše građane koji se vraćaju sa letovanja iz "kriznih" zemalja u regionu, Crne Gore, Hrvatske, Albanije.

Doktorka Darija Kisić Tepavčević izjavila je juče da nije istina da će svi koji se budu vraćali iz stranih zemalja u Srbiju morati da idu u kovid ambulante, ali da će morati da urade određene testove preko portala koji je specijalno za to namenjen.

"Građani će na prelazu dobiti određeno uputstvo i zdravstveno upozorenje i moraće da sa prijave na određeni portal, tu će ući preko svog LBO i matičnog broja. Onda će nakon toga da ispune jedan kratak upitnik, takozvana samoprocena sa osnovnim setom potencijalnih simptoma, a nakon toga se dobije rezultat na osnovu koga se orjentaciono procenjuje da li osoba treba da se javi u kovid ambulantu. Ako nema simptome, onda će dobiti spisak mera kojih mora da se pridržava. A biće naznačeno da je osoba dužna da i desetog dana po dolasku u zemlju opet popuni upitnik. Kada se popuni test sve osobe će moći da sačuvaju tu samoprocenu i u slučaju potrebe prikažu da imaju i prijavu i odjavu", rekla je ona.

Komenzarisala je i trenutnu epidemiolopku situaciju:

"Značajno da se kaže da je 61 posto od ukupnog broja novozaraženih iz Beograda I Kragujevca. Polovina ili manje, tačnije 45 odsto novozaraženih je iz Beograda", rekla je na današnjoj konferenciji za pres. 

U poslednja 24 sata u Srbiji je registrovano 62 novozaraženih među 7.411 uzoraka, a još jedna osoba je preminula.

Na respiratorima se trenutno nalazi 20 pacijenata.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.