Zdravlje

EHINACEA POMAŽE KOD PREHLADE I GRIPA: Farmaceut otkriva biljke za skidanje temperature, jačanje imuniteta...

Autor Nataša Petrović

Stručnjak otkriva koje biljke su dobre za skidanje temperature, preventivu, koje pomažu kod prehlade i gripa...

Izvor: Youtube/Screenshot/RTS Ordinacija - Zvanični kanal

"Pri pojavi prvih simptoma prehlade preporučuju se biljna imunostimulirajuća sredstva, a najpoznatiji su preparati koji sadrže ekstrakt ehinacee. Nedvosmisleno je utvrđeno da preparati sa ekstraktom ehinacee povećavaju imunitet putem različitih mehanizama. Potvrđeno je da ehinacea značajno skraćuje vreme trajanja simptoma i ublažava tegobe, simptome, a pri tome ne izaziva neke ozbiljnije neželjene efekte", rekla je za RTS farmaceut Violeta Popov iz Instituta za proučavanje lekovitog bilja "Dr Josif Pančić".

Ona je istakla da se ehinacea koristi u prevenciji prehlade i gripa, kao i za ublažavanje simptoma, ali da se najbolji efekat postiže uzimanjem ovih preparata pri pojavi prvih simptoma.

"Preporuka je da se ne uzimaju u kontinuitetu duže od deset dana. Ukoliko se ne pokaže efekat i pogoršaju se simptomi, treba se javiti lekaru", poručuje ona.

Izvor: Youtube/Screenshot/RTS Ordinacija - Zvanični kanal

Popov kaže i da je beli luk veoma zdrav, te da je i novijim ispitivanjima potvrđeno da konzumiranje belog luka ili preparata na njegovoj bazi značajno deluje na zdravlje.

"Dokazana je manja učestalost bolesti kod onih koji uzimaju beli luk", kaže Popov, dodajući da oni imaju blaže tegobe ukoliko se razbole.

Mnogi piju čajeve samo kada su bolesni, a farmaceut otkriva koji bi mogli da pomognu kod gripa.

"Kod gripa se pre svega preporučuju topli napici, pa tu i čajevi, a preporučuju se i biljke koje sadrže etarska ulja, to su mirisne biljke – timijan, majčina dušica, origano, vranilova trava, miloduh, rtanjski čaj, kamilica... To su biljke sa etarskim uljima, ali one ne leče virus gripa, da budemo potpuno jasni".

Izvor: Youtube/Screenshot/RTS Ordinacija - Zvanični kanal

Pojedini čajevi mogu da pomognu i u skidanju temperature.

"Tu pomažu biljni dijaforetici, biljke koje pospešuju znojenje - to su čajevi od cveta lipe i od cveta zove", rekla je Popov, dodajući i da čaj od šipurka može da pomogne da se nadoknadi manjak vitamina C.

(MONDO)

U prilogu pogledajte koje bilje još može da pomogne u jačanju imuniteta:

Snaga bilja - peršun i ren
Izvor: MONDO/Snaga bilja

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.