Top namirnica

SNIŽAVA PRITISAK I HOLESTOROL, TOPI KILOGRAME i ČINI ČUDA ZA JETRU: Narodni "lek" za 8 čestih boljki

Autor Maja Gašić

Kažu i da snažnije deluje na jačanje imuniteta od majčinog mleka...

O lekovitim svojstvima surutke govorio je još Hipkorit. U neka davna vremena, majke su je novorođenim bebama davala umesto melka, jer se ispostavilo da čuda čini za imunitet.

Surutka se dobija u proizvodnji sira, a u narodnoj medicini se koristi za jačanje imuniteta, kod umora i iscrpljenosti, smanjuje rizik od oojave osteoporoze, a najpoznatija je po snažnom dejstvu na jetru.

Osim toga, provereno čisti krvne sudove, skida naslage na zubima, sprečava pojavu karijesa... Terapije surutkom poznate su u lečenju crevnih poremećaja, hormonalnih problema, gojaznosti...

U surutki ćete naći najbolje i najvrednije sastojke mleka – vitamine E i B , minerale i mlečne šećere koji su zaslužni za građenje veza u mozgu. Sadrži i fosfor, natrijum, kalijum, magnezijum, cink, gvožđe, bakar, kobalt, mangan i molibden. Bogata je i vitaminima, aminokiselinama i belančevinama, a ima malo kalorija, pa se često preporučuje i za mršavljenje.

Ovo su zdravstveni benefiti surutke:

Štiti jetru

Jedna od najčešće pominjanih prednosti surutke za zdravlje jeste ona koja se tiče zdravlja jetre, a posebno smanjenja problema izazvanih masnom jetrom. Naime, surutka pruža aminokiseline koje pomažu regenerciju jetre i sintetisanje glutationa koji štiti jetru.

Jača imunitet

Surutka podstiče proizvodnju antioksidanata u telu, materija koje deluju protiv toksina u telu, smanjuju oksidativni stres i sprečavaju ozbiljne i hronične bolesti. Surutka je bogata cisteinom što potpomaže borbu organizma sa oksidativnim stresom i jačanje imuniteta.

Snižava visok pritisak

Studije su pokazale da određeni peptidi u surutki pod nazivom laktokini mogu da deluju povoljno na sniženje visokog krvnog pritiska.

Smanjuje holesterol

Neke studije su pokazale da konzmiranje proteina surutke može da značajno pomogne u smanjenju nivoa lošeg holesterola kao i totalnog nivoa triglicerida kod osoba koje imaju višak kilograma.

Za mršavljenje

Surutka, tačnije njeni protieni, mogu da potpomognu proces mršavljenja zato što poboljšavaju osćeaj sitosti. Ispostavilo se da proteini surutke mogu da ubrzaju metabolizam tako da sagori 80-100 kalorija više dnevno, što svakako ubrzava proces mršavljenja.

Obnavlja kožu 

Surutka je bogata mlečnom kiselinom koja je jedna do alfa hidroksi kiselina (AHA kiseline), ačija uloga je u uklanjanju mrtvih ćelija kože i njenom bržem obnavljanju.

Podiže raspoloženje

Konzumiranje surutke povećaće lučenje serotonina (hormona sreće), pa će nas osloboditi stresa i dati nam energiju i dobro raspoloženje.

Poboljšava probavu

Surutka sadrži  žive bakterije, pa ukoliko se konzumira umereno, može da bude i efikasan probiotik.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.