NAJNOVIJE INFORMACIJE

NOVI SKOK ZARAŽENIH: Preminule dve osobe, više od 100 novoinficiranih, polovina u Beogradu!

Autor Nataša Petrović

Najnovije vesti o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Prema poslednjim informacijama, u Srbiji je registrovano još 107 zaraženih od 4.751 testirane osobe, a nažalost, dve osobe su preminule

Na respiratorima se trenutno nalazi 20 pacijenata. 

Od početka epidemije u Srbiji su preminule 753 osobe, dok ukupan broj zaraženih iznosi 33.842.

Do 3. oktobra u 15 časova testirano je 1.151.790 uzoraka.

Čak 55 osoba, odnosno više od polovine novozaraženih u poslednja 24 sata su u prestonici! Inače, stručnjaci su i poslednjih dana upozoravali da je najveći broj zaraženih u Beogradu, koji ponovo postaje žarište. 

Sledeći grad po broju zaraženih je Novi Sad sa pet i Bujanovac sa tri novozaražena, dok u svim drugim gradovima i opštinama broj novozaraženih u poslednja 24 sata ne prelazi dva.

Poslednje informacije o korona virusu u Srbiji i svetu

* Beograd žarište, stroža kontrola za vikend

Povratak sa godišnjeg odmora, kao i početak akademske školske godine, uz opuštanje i nepoštovanje mera, verovatno, su doveli do toga da Beograd ponovo postane žarištekorona virusa, a na to je ukazao i gradonačelnik dr Zoran Radojičić.

On je rekao da će grad pojačati kontrole i kažnjavanje, ali i da nije cilj da se na taj način uspostavi poželjna situacija, već je potrebno da svi građani pojačaju pažnju narednih dana.

* Dr Kon poručio da podaci o broju umrlih nisu bili skrivani

Dr Predrag Kon nedavno je saopštio da je sproveo samostalno istraživanje i da je u junu bilo tri puta više umrlih nego što je prijavljeno. Oko toga se podigla velika prašina, ali doktor je pojasnio da podaci nikada nisu skrivani, već su uvek iznosili podatke koje im je dostavljao Batut. 

"Nije bilo nikakvog prikrivanja, sa svim dostupnim podacima u tom trenutku smo izlazili pred javnost, jasno je da ako iz dana u dan izlazite pokušavate da prezentujete pravu situaciju", poručio je, dodajući da smatra da je dobro što će ipak biti revizije podataka. 

* Povećanje broja zaraženih u novembru

Epidemiolog dr Predrag rekao je da očekuje manju cirkulaciju virusa gripa na jesen, zbog poštovanja zaštitnih mera koje sprečavaju i širenje gripa. 

Međutim, realno je očekivati da ćemo imati prvo kovid, pa tek onda grip, ali to ne mora da se desi, može da se desi i istovremeno. Grip se najčešće otkrivao u decembru, retko kada u novembru, to zavisi od škola, a povećanje bude u februaru i martu, posle raspusta. Realno je i da u novembru kovid bude ozbiljnije prisutan, to je suština", poručio je.

(MONDO)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.