Zdrava ishrana

SVE O HIT DIJETI ZA KOJOM JE SVET "POLUDEO": Jedite čokoladu, pijte vino i gledajte kako kilogrami nestaju!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Pročitajte sve o režimu ishrane uz pomoć kog je navodno i Adel postala "ribetina"!

Saveti nutricionista nalažu da uvek jedemo izbalansirano, bavimo se fizičkom aktivnošću i unosimo puno svežeg voća i povrća, ako želimo da smršamo.

Postoji mnoštvo novih, "trendi" režima ishrane, među kojima je danska dijeta, ali i sirtfud dijeta (Sirtfood). Ovo su svi detalji o njoj!

Krenimo redom!

Šta je sirtfood dijeta?

Sirtuin je tip proteina koji štiti ćelije od propadanja, umiranja ili oštećenja od bolesti. Postoje i istraživanja koja navode da sirtuini ubrzavaju metabolizam, povećavaju mišićnu masu i ubrzavaju sagorevanje masti.

Dozvoljena hrana bogata je ovim supstancama, i obuhvata i stvari koje obično ne bi trebalo da konzumirate na dijeti, kao što su crno vino i čokolada, otkriva nutricionista Rob Hobson.

Šta sme da se jede na ovoj dijeti?

Preporučene su namirnice kao što su heljda, orasi, citrusi, jabuke, kapari, soja, jagode, maslinovo ulje, crveli luk, raštan, rukola, urme, borovnice, peršun...

Među njima je i kafa, koja se veoma retko preporučuje kada želite da smršate, ali i zeleni čaj. I crno vino i čokolada!

Kako funkcioniše sirtfud dijeta?

Prve nedelje, unosite samo 1.000 kalorija dnevno. Pijete tri zelena soka od preporučenih namirnica, i jedete jedan obrok bogat njima.

Druge nedelje, podižete unos kalorija na 1.500, pijete dva zelena soka i jedete dva obroka koja sadrže preporučene namirnice.

Kliknite da nastavite čitanje - kako se pravi sirtfud sok i šta su potencijalne opasnosti dijete 

Zeleni sirtfud sok

Pomešajte po dve šake raštana i rukole, pola jabuke, sok pola limuna, dva-tri štapića celera i malo peršuna, i dodajte vodu ili zeleni čaj.

Ova dijeta ima brojne obožavateljke među poznatim ličnostima, a navodno je čak i Adel, koja se godinama borila sa viškom kilograma, dovela liniju do savršenstva upravo zahvaljujući njoj.

Izvor: Instagram/Screenshot/Adele

Sirtfud dijetu smislili su Ejdan Gogins i Glen Maten, i opisali je u istoimenoj knjizi. Kao konsultanti za ishranu, navode da im ideja nije bila mršavljenje već unošenje što više zdravih namirnica.

Pozitivna strana ovog plana ishrane je činjenica da su sve dozvoljene namirnice zdrave, u razumnim količinama, pa će unos vitamina, minerala i drugih hranljivih materija biti povećan.

Ali, dijete koje isključuju čitave grupe namirnica, kao što su ovde meso, mlečni proizvodi ili testenina, retko su potkrepljene naučnim podacima, upozorava Hobson.

Ova dijeta ne preporučuje se osobama koje boluju od dijabetesa, ali ni onima koji su inače veoma fizički aktivni - može dovesti do vrtoglavice, osećaja slabosti i glavobolja.

Niko vas ne sprečava da probate i vidite da li ovaj plan ishrane prija baš vama, ali znajte da ne postoje dokazi da ćete uz njega brže smršati.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi