Zdravlje

6 RAZLOGA ZAŠTO VAM JE STOMAK STALNO NADUT: Prepoznajte da li je bezazleno ili je u pitanju bolest!

Autor Nataša Petrović

Ako ste često naduti, trebalo bi da znate da to može da bude i simptom bolesti. Evo kako da prepoznate imate li razloga za brigu.

Nadutost je neprijatno i ponekad bolno oticanje stomaka, a gasovi su jedan od najčešćih uzroka nadutosti. U tim slučajevima, najbolji "lek" je izbegavanje hrane koja izaziva gasove, a najčešći krivci su mahunarke, crni luk, brokoli i prokelj.

Još jedan od čestih uzroka nadutosti je zatvor, a najbolji način da se rešite ovog problema je da budete fizički aktivniji i šetate barem pola sata dnevno. Osim toga, pomoći će da u ishranu uključite više namirnica koje su bogate vlaknima.

Takođe, potrudite se da jedete sporije i da ne pričate dok jedete, kako se ne biste nagutali vazduha, jer i to može da bude uzrok zatvora.

Intolerancija na hranu može da bude uzrok nadutosti, bolova u stomaku i gasova. Najčešće se javlja intolerancija na gluten i laktozu.

I iritiranost crevne flore uzrokuje nadutost, a simptomi koji je prate su i dijareja i zatvor.

Celijačna bolest ili celijakija je hronično oboljenje, koje se javlja zbog nemogućnosti organizma da svari pojedine namirnice, poput glutena, žitarica i belančevina.

Za celijakiju nema leka, već je jedino rešenje privikavanje organizma na dugoročnu ishranu bez namirnica koje smetaju telu.

(MONDO)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi