Nutricionista Rik Hej otkriva tri glavna razloga za nadutost i kako da pobedite taj problem za 24 časa.
Dodati šećer
Možda mislite da kupujete i jedete zdrave namirnice, ali proverite ponovo. Dobro pogledajte deklaracije na proizvodima koje kupujete, čak i ako piše da ima nizak sadržaj šećera i masti.
"Pogledajte listu sastojaka, ako nemate pojma šta je to što piše, moguće je da nije dobro za vas", kaže nutricionista.
Sledeći put kada vidite potpuno nepoznate sastojke na deklaraciji, zapitajte se da li te sastojke inače možete da kupite negde u prodavnici. Ako ne možete, razmislite dobro o kupovini ili malo istražite, savetuje Hej.
Osim toga, on ističe da se lista sastojaka ističe prema redosledu - od onih kojih ima najviše do onih kojih ima najmanje - pa savetuje da se barem pobrinete da su najzdraviji sastojci pri vrhu deklaracije.
Ono što je važno da znate je to da su brojne naizgled zdrave namirnice pune dodatih šećera. Na primer, ksilitol (xylitol), vrsta dodatog šećera ili zaslađivača nije dobar za creva ako se dosta konzumira. Ovaj sastojak može da dovede do neprijatnog osećaja u stomaku i dijareje, što nikako nije dobro ako želite da izbegnete nadut stomak.
Previše voća, mahunarki i sočiva
Mnogi ljudi koji žele zdravo da se hrane preteraju u unosu voća, povrća i mahunarki. Iako ove namirnice zaista jesu zdrave, ako se jedu u velikoj količini mogu da dovedu do nadutosti.
Bogate su dijetalnim vlaknima koja su neverovatno važna za zdravlje organa za varenje i podstiču dobro varenje i redovnu stolicu.
Uprkos tome što su voće, povrće i mahunarke zdrav izbor namirnica, teške su za varenje ako se pojedu u velikoj količini. I umesto da poboljšaju varenje i redovnost stolice, mogu da dovedu do suprotnog, ako se pretera u konzumiranju.
Intolerancija na namirnice
Ponekad je teško utvrditi razlog zašto je neko osetljiv na određene namirnice. Simptomi intolerancije mogu da budu bol u stomaku, nadutost, gasovi ili dijareja, i svakako, neobjašnjiva nadutost. U ozbiljnijim slučajevima, zbog intolerancije mogu da se javi osip i svrab.
Teško je utvrditi da li postoji intolerancija ili ne jer su simptomi opšti i slični su mnogim drugim stanjima. Ljudi kod kojih se simptomi javljaju nakon konzumiranja mlečnih proizvoda su intolerantni na laktozu, što znači da telo ne može da svari ovaj šećer koji se nalazi u mleku, jogurtu, mekim sirevima.
Ako se simptomi javljaju nakon što ste jeli hleb, moguće je da je reč o intoleranciji na pšenicu, ali i na gluten - protein koji se koristi u pravljenju većine hlebova.
Drugi mogu da budu intolerantni na aditive, alkohol, kofein, veštačke zaslađivače, histamin...
Mnogi ljudi nisu ni svesni da su netolerantni na određene namirnice, već smatraju da postoji neki drugi razlog za nadutost.
Šta da radite
Nutricionista predlaže da oko 18 časova unesete digestivne enzime ili da popijete sok od ananasa pre večere, pošto on umiruje digestivni trakt i pomaže varenje.
Ananas sadrži bromelain, enzim koji smanjuje zapaljenje i pomaže apsorpciju nutrijenata.
Digestivne enzime možete da povećate i prirodnim putem, tako što ćete pre jela pojesti malo zelene salate – žvakanje ovih listova tera telo da proizvodi više sopstvenih enzima.
Oko 19 časova, unesite fermentisane namirnice, koje su veoma važne za zdravlje creva. Fermentisane namirnice podstiču dobre bakterije, koje su prirodni probiotici u crevima. Kao namirnicu koju preporučuje, nutricionista izdvaja sve popularniji kefir.
Partizanova kriza traje, nova drama i šesti poraz u nizu: Ledej i Mirotić utišali punu Arenu
Partizan želi da prekine crni niz: Istorijski susret slavnih trenera, ne zna se kome je pobeda potrebnija
Ognjen Dobrić nestao iz ekipe Zvezde: Janis Sferopulos ne računa na "vojnika" crveno-belih
Srbija izbegla poraz i poslednje mesto: Protiv Danske igramo za četvrtfinale Lige nacija!
Partizan na dnu Evrolige, tužan pogled na tabelu: Crno-beli su u najgoroj formi, zakucani na začelje!