Koji najviše pomažu?

VITAMIN C SPREČAVA UPALU PLUĆA, CINK ZAUSTAVLJA INFEKCIJU: Lekar otkriva šta da uzimate da sprečite koronu

Autor Maja Gašić

Uzimanje određenih vitamina i minerala u velikoj meri jača imunitet i sprečava zaraze.

Ušli smo u osmi mesec epidemije korona virusa, a kako naši stručnjaci predviđaju na pomolu je treći talas. Istovremeno, počela je i sezona gripa i prehlada i sada je, više nego ikada, važno da sačuvamo i ojačamo imunitet. 

A koji su vitamini i hranljive materije trenutno najbolji za jačanje imuniteta? Stručnjaka za funkcionalno zdravlje, doktor Fred Peskatore, kaže:

"Ja ih lično uzimam kako bih smanjio rizik od zaraze kovidom-19 i kako bih smanjio moguće komplikacija u slučaju da se razbolim. Oni zajedno podižu imuni sistem i čuvaju zdravlje pluća", kaže i dodaje koji su to vitamini i minerali najbolja zaštita i u kojim situacijama. 

Vitamin C sprečava upalu pluća

"Upala pluća je česta kod kovida-19, ali vitamin C može da smanji rizik od zaraze sekundarnom infekcijom i to za čak 95 odsto, prema studiji u 'JAMA'. Razlog? Ovaj vitamin ima sposobnost da spreči pojavu i bakterijske i vuirusne upale pluća", kaže dr Peskatore. "Ja lično uzimam 3.000 mg dnevno, što svim apreporučujem. Ako trenutno ne uzimate vitamin C, onda počnite manjim dotzama i postepeno ih povećavajte kako biste izbegli dijareju."

Vitamin D ubija viruse

Vitamin D-3 pomaže belim krvnim zrncima da unište viruse koji napadaju pluća, smanjujući rizik od respiratornih infekcija za čak 64 odsto i i komplikacija izazvanih kovidom-19 čak sedmostruko. Ovaj vitamin se sintetiše izlaganjem suncu, mada najčešće to nije dovoljno, pa je svakako preporuka lekara izimanje suplemenata ovod vitamina. Doktor Peskatore preporučuje unos pd 50.000 IU na dva dana, a zatim 15.000 IU dnevno.

Cink zaustavlja infekciju

Naučna istraživanja sugerišu da cink sprečava razmnožavanje virusnih ćelija. Dr Peskatore preporučuje 50 mg ovog minerala na dan, a posebno u vidu pastila jer, kako kaže, respiratorni virusi ulaze u telo kroz grlo i nos, a stavljanje cinka direktno u usta omogućava mineralu da napadne virus na svom mestu ulaska.

Vitamin A jača disajne organe

Vitamin A je rastvorljiv u mastima i održava protok sluzi, što sprečava viruse da se "zakače", razmnožavaju i uzrokuju oboljenje, objašmnjava de Peskatore. Preporuka je uzimati 40.000 mg. vitamina A dva dana, a zatim 10.000 mg. svakodnevno.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.