Pažnja!

KAKO NAS LAŽU PROIZVOĐAČI "ZDRAVE" HRANE: Nutricionisti otkrivaju 8 najgorih stvari koje jedemo za doručak svakog dana!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Ni u ludilu nemojte ovo jesti za doručak!

Ako su saveti nutricionista nešto što često čitate, znate da je doručak najvažniji obrok dana.

Ukoliko je mršavljenje vaš cilj, tražićete zdrav doručak sa manje kalorija, i tu ćete možda napraviti veliku grešku!

Ovo su najnezdravije kupovne namirnice koje možete doručkovati!

Voćni jogurt

Jogurt sadrži probiotike, voće je uvek zdravo, zar ne?

Ne u ovom obliku - kupovni voćni jogurt često ni ne sadrži voće, već samo boje, zaslađivače, arome, ekstrakte... Dobro pogledajte etiketu i informišite se o tome šta sadrži. Ako ne vidite voće, ali vidite dodati šećer, klonite ga se.

"Prirodni" sok

Ako ste kod kuće iscedili voće ili povrće, popijte ga slobodno. Ako ste videli flaširani sok sa sumnjivo dugim rokom trajanja, znajte da sadrži šećer i aditive za produženje roka trajanja, a možda je tokom procesa obrade izgubio najveći deo vitamina. Ako baš morate da uzmete kupovni sok, odaberite hladno ceđeni.

"Smuti"

Možda ste požurili ka poslu i usput iz frižidera lokalne prodavnice izvukli naizgled zdrav "smuti" (smoothie)? To nikada nemojte raditi, smuti se pije samo ako ste ga sami "smućkali" u blenderu, ili ga uzimate na mestu gde će ga od svežeg voća napraviti pred vama.

Kupovne verzije prepune su aditiva kako bi rok trajanja bio produžen, kao i dodatog šećera.

Pripremite sami smuti po našem receptu!

Instant doručak

Ovsena kaša zvuči dobro, još ako je napravite toplu... A na pakovanju piše da sadrži voće. Opet dobro pogledajte etiketu, jer je moguće da ćete dobiti gomilu pahuljica i dodatog šećera, i dva-tri parčenceta suvog voća ubačenog "reda radi".

Kliknite da nastavite čitanje! 

Pahuljice

Tradicionalno su kupovne pahuljice za doručak uvek slatke. Šta to znači?

Gomila ugljenih hidrata, gomila boja i zaslađivača, nema veze da li ste ih prelili voćnim sokom, mlekom ili jogurtom, niste sebi učinili uslugu.

Zdrave pahuljice

OK, niste kupili neke u svim duginim bojama, već pahuljice na kojima i piše da su "od celog zrna", "pune antioksidansa", imaju "smanjen sadržaj šećera"?

Morate okrenuti kutiju i pažljivo pročitati šta piše. Ako je sadržaj šećera visok, a vlakana nizak, nemojte ovo jesti za doručak - niti bilo kada.

Pecivo

Ako tražite zdrav doručak, sigurno niste potrčali po burek, ali pazite i ovde. Razna peciva koja se reklamiraju kao zdrava često su slatka,  sadrže jednaku količinu ugljenih hidrata i šećera kao da ste popili gazirani sok. Da, ukusna su, ali loša za vas.

Štanglice

Doručak na brzaka često podrazumeva "zdravu" štanglicu od sušenog voća, pahuljica, zaslađenu medom i presovanu u zgodni pravougaonik koji ćete smazati u par zalogaja.

Opet pažljivo pogledajte spisak sastojaka. Ove štanglice često na okupu drži dodata količina masnoće, ne meda. Ako vidite mnoštvo reči ili skraćenica koje ne prepoznajete, velike su šanse da se iza njih krije dodati šećer. Ako vidite visok sadržaja proteina i vlakana, a malo šećera, bezbedni ste!

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.