Za poštovanje!

UPOZNAJTE NEUSTRAŠIVE SRPKINJE: Dijagnoza raka ih je uplašila, ali su "pokazale zube" (VIDEO)

Autor Nataša Petrović

Upoznajte dame kojima je dijagnostikovan karcinom dojke i čujte njihova iskustva – iskustva žena koje se nisu predale!

Izvor: Youtube/Screenshot/Život je vredan

Rak dojke je najčešća maligna bolest kod žena širom sveta, a opet, nijedna žena nije spremna da čuje tu dijagnozu.

U Srbiji od raka dojke godišnje oboli oko 4.600 žena, a među njima je i pet neustrašivih dama koje su svoju priču podelile.

Jasmina Lukić (64), Đuka Rakinić (57), Radmila Nikolić (44), Svetlana Mirković (48), Vera Blanuša (60) – ove dame imaju jednu zajedničku stvar – karcinom dojke, ali i snagu volje jer su rešile da se ne predaju!

Svaka od njih je, sasvim prirodno, bila veoma uplašena kada je čula dijagnozu raka dojke.

"Ne većina, nego skoro sve, kada dobijemo dijagnozu raka dojke, to se izjednačava sa smrću. Ja sam se jako uplašila, tada sam imala malu decu i pitala sam se šta će se desiti sa mojoj decom, ako mene nema", kaže Jasmina Lukić.

"Nisam smela da dozvolim da moja ćerka ostane bez mene", kaže neustrašiva Đuka Rakinić.

Rak dojke se, nažalost, ne otkrije uvek u početnoj fazi, pa čak šest do deset odsto žena ima metastatski karcinom dojke u momentu postavljanja dijagnoze, što je najnaprednija faza ove bolesti.

Metastaze se pojavljuju kada se rak proširi izvan dojke, na druge delove tela – kosti, jetru, mozak, pluća..., a metastaze se najčešće javljaju na kostima, odnosno na rebrima, kičmi, karlici, dugim kostima na rukama i nogama.

"Karcinom dojke mi je otkriven 2014, a posle dve godine su mi otkrivene metastaze na karlici. Rezultati karcionoma dojke su mi bili odlični i nije izgledalo da će doći do metastaza, međutim, imala sam veliki stres u porodici koji je doveo do ponovnog karcinoma", kaže Radmila Nikolić.

Svetlana Mirković ističe da su metastaze za nju bile veći šok od samog kancera.

"Pitala sam se u čemu grešim, psihički sam pala, pala sam u krevet jednostavno. Predala sam se, čak sam razmišljala i o smrti".

Međutim, ove dame su, uprkos nevoljama koje su ih snašle odlučile da "pokažu zube" i da se bore, a više o njihovim pričama saznajte u videu:

Rak dojke
Izvor: Youtube/Život je vredan

A pogledajte i spot za pesmu Ja bih da pevam još malo koju su otpevale Milena Vasić i članice iz tri društva za borbu protiv raka dojke iz Beograda, Užica i Sombora - Neustrašive.

Ja bih da pevam još malo
Izvor: Youtube/Život je vredan

(MONDO)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.