Zdravlje

DA LI ĆE BITI ZATVARANJA ŠKOLA I STROŽIH MERA: Dr Janković otkrio ono što nas sve zanima!

Autor Nataša Petrović

Epidemiološka situacija u Srbiji se pogoršava, pa se nameće kao pitanje da li će biti zatvaranja škola i uvođenja strožih mera? Dr Srđa Janković dao je odgovore!

Izvor: Youtube/Screenshot/Novo jutro

Epidemiološka situacija u Srbiji je bolja nego u zemljama regiona, ali je poslednjih dana vidno pogoršanje – juče smo imali 245 zaraženih i 80 hospitalizovanih za 24 sata, što je najveći broj od 2. septembra.

S obzirom na to da epidemiolozi upozoravaju na pogoršanje situacije, mnogi se pitaju da li će biti zatvaranja škola i uvođenja strožih mera.

"Usredsređeni smo da se rigoroznijim sprovođenjem ovih mera spreči širenje, bez uvođenja novih mera. Ono što imamo na raspolaganju su distance, maske, kontrola okupljanja, i na otvorenom važno da se nose maske gde nema distance. Ako tako budemo radili, neće biti potrebne ozbiljnije mere, ja bih voleo da tako bude", rekao je imunolog dr Srđa Janković gostujući u Jutarnjem programu TV Prva.

A kada je reč o zatvaranju škola, doktor kaže da je sistem dovoljno fleksibilan, te da ako se zarazi neko dete, ne prelazi ceo razred na onlajn nastavu, već samo onaj ko je zaražen.

"Ako dođe do značajnijeg prenošenja u školama možemo da zatvorimo škole, ali cilj je da što duže idu u školu jer je to važno za psihosocijalni razvoj".

On je dodao i da za sada nema značajnijeg prenošenja virusa među decom.

"U ovom trenutku dečji kolektivi nisu populacija gde se dominantno prenosi virus, ali moramo da pazimo svakako. Neke druge starosne grupe su u većoj meri prenosioci, ali ne bih da to sada postane neka vrste stigma ili prozivke, svako ko se ne štiti prenosi virus. Svako od nas može da doprinese opštem dobru tako što će paziti da se ne zarazi i time da ne zarazi druge", zaključio je on.

(MONDO)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.