Zdrava ishrana

NUTRICIONISTI OTKRIVAJU TAJNU DOBROG ZDRAVLJA: 10 namirnica koje čiste jetru i štite organizam od bolesti

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Lako su dostupne i nisu skupe!

Najveći unutrašnji organ, jetra, veoma je važan "igrač" u organizmu, jer pomaže da se hrana pretvori u supstance koje telo može da iskoristi filtrira toksine i razgrađuje ih tako da telo može da ih se otarasi.

Možete jetri olakšati posao, ako se hranite ispravno!

Najbolji saveti nutricionista saglasni su da balansirana ishrana sa dosta nemasnog mesa, povrća, voća i celih zrna žitarica odličan je početak, a ovo su namirnice koje štite jetru i pomažu joj.

Lisnato povrće

Prepuno je antioksidanata i vlakana. Jedite spanać, raštan i blitvu kako biste pomogli jetri, kaže nutricionistkinja Denzi Veb.

Grejpfrut

Takođe moćan izvor antioksidativnih materija, grejpfrut štiti ćelije i umanjuje upalu koja može dovesti do bolesti jetre. Ali pazite ako pijete lekove za holesterol, pritisak ili mentalno zdravlje, konsultujte se najpre sa lekarom jer grejpfrut može izmeniti dejstvo tih lekova.

Žitarice

Hleb od celog zrna, kokice bez maslaca i previše soli, ovsena kaša i smeđi pirinač sjajni su izvori vlakana koji šećer i elektrolite drže na normalnom nivou.

Jabuke

Studije su pokazale da jabuke mogu biti od pomoći ljudima koji imaju masnu jetru. Naročito ako ih jedete sa korom, jer se u njoj nalazi najveći deo vlakana, pokazalo je istraživanje objavljeno u žurnalu "Today's dietitian".

Piletina

Telu, pa i jetri, potrebni su proteini za izgradnju. Odaberite nemasno meso kao što je piletina i ispecite ga u rerni, na taj način nećete uneti dodatnu masnoću koja može opteretiti jetru.

Nastavite čitanje! 

Orasi

Prepuni su omega-3 masnim kiselinama, antioksidantima i vlaknima. Ne preterujte, pojedite šaku dnevno, jer orasi takođe sadrže i dosta kalorija.

Pasulj

Sjajan izvor proteina, bez masnoće kakvu biste dobili u mesu.

Zdrava masnoća

Izbacite maslac ili margarin, i u svakodnevnu ishranu uvedite ekstradevičansko maslinovo ulje.

Kafa

Postoje studije koje navode da kafa umanjuje rizik od bolesti jetre, čak i od raka jetre. Istraživači takođe rade na studijama koje preliminarno pokazuju da kafa usporava već postojeća stanja kao što su ciroza, fibroza i druge hronične bolesti jetre.

Zeleni čaj

Ukusan i zdrav, zeleni čaj je saveznik organizma u borbi protiv oštećenja ćelija i upale. Umanjuje rizik od masne jetre, hepatitisa, ciroze i hronične bolesti jetre.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi