Zdravlje

AKO SE PREPOZNAJETE NA OVOJ SLICI, MOŽDA IMATE OZBILJAN ZDRAVSTVENI PROBLEM: Kako gašenje alarma utiče na zdravlje

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Zevate i pomerate alarm? To može imati loše posledice!

Prema nedavnom izveštaju Klinike za istraživanje poremećaja spavanja u Klivlendu, ako osećate potrebu da odložite alarm za buđenje za još desetak minuta nakon dobro prospavane noći, vreme je da posetite lekara.

Način na koji se san završava može biti znak zdravstvenog stanja i ukazivati na potencijalne probleme, navode lekari.

Odlaganje zvona budilnika remeti REM fazu sna, odnosno restorativno stanje, kazala je doktorka Rina Mehra, direktorka klivlendske klinike.

Svake noći prolazimo kroz dve osnovne vrste spavanja, REM i ne-REM spavanje. Nacionalni institut za neurološke poremećaje i moždani udar opisuje ne-REM spavanje kao kretanje kroz tri faze.

U prvoj, prelazite iz budnog stanja u spavanje, u drugoj, ulazite u lagani san, dok u trećoj ulazite u najdublji nivo sna, i ona najduže traje, zbog čega se nakon buđenja osećate osveženo.

Sa druge strane, REM faza - u kojoj se oči ubrzano kreću ispod kapaka - nastupi oko 90 minuta nakon što zaspite.

"Oči vam se brzo pomeraju s jedne na drugu stranu iza zatvorenih kapaka", objašnjavaju stručnjaci s instituta.

Disanje postaje brže i nepravilno, a puls i krvni pritisak povećavaju se gotovo do nivoa buđenja. Većina sanjanja događa se tokom REM spavanja, iako se neka mogu dogoditi i u ne-REM fazi. Mišići ruku i nogu postaju privremeno paralizovani, što vas sprečava da se pomerate i kroz pokret "ostvarite" svoje snove, što bi moglo da bude i opasno.

Tu dolazi do problema s odlaganjem alarma - tokom ulaska i izlaska iz REM faze sna. Uz već povišen nivo budnosti, narušavanje ovog sna alarmom u intervalima od deset minuta može da prouzrokuje povišen krvni pritisak i ubrza otkucaje srca, a sam interval prekratak je da omogući miran san.

Kako upozorava britanska Nacionalna zdravstvena služba, nedovoljno miran san vremenom može da doprinese gojenju, kardiovaskularnim bolestima, visokom krvnom pritisku, oslabljenom imunološkom sistemu i dijabetesu.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.