Zdravlje

SRBIJA JE U CRVENOJ KORONA ZONI! Imamo više od 30 zaraženih na 100.000 ljudi, evo šta to znači!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Najnovija računica profesora Kočovića o crvenoj zoni korona virusa!

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Profesor Petar Kočović gostovao je na Pink televiziji i rekao da se Srbija nalazi u crvenoj zoni korone, gde bi mogla da ostane oko nedelju dana.

"Svakoga dana radim i pratim prognoze, ali ovu eksploziju u Evropi nisam mogao da predvidim", kaže za Pink prof. dr Petar Kočović, ekspert u oblasti informacionih tehnologija, govoreći o porastu broja obolelih od koronavirusa.

On je pojasnio da Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) zemlje deli po zonama koje su označene bojama: zelena zona (od 0 do 15 zaraženih na 100.000), žuta zona (15-30 zaraženih na 100.000), crvena zona (30-50 zaraženih na 100.000), kao i ljubičasta zona (50+ zaraženih na 100.000 stanovnika).

"Nemci su uveli ljubičastu zonu, a ako gledamo broj zaraženih u nekim zemljama, mogli bismo uvesti i, recimo, tamnoljubičastu zonu. Izrael je, na primer, imao preko 1.100 obolelih na 100.000 ljudi, a Srbija je tada imala 20. Crna Gora je imala u jednom trenutku 620 obolelih, sad su na 550," kaže Kočović.

Srbija se kaže, drži fantastično, mada nije više najbolja u Evropi. Naša zemlja od juče, kako kaže, ima 32 obolelih na 100.000 stanovnika.

Dodaje da će treći talas korona virusa u Srbiji biti gotov oko Nove godine, mada je reč o dugoročnoj prognozi koja je sama po sebi i neprecizna.

"Ušli smo u crvenu zonu i trend rasta će se nastaviti narednih šest dana. Ako budemo uspeli da izbegnemo ono što se dešava u Češkoj, Slovačkoj, Hrvatskoj, Crnoj Gori, onda možemo da očekujemo da sve bude kako treba," kaže on.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi