Dnevni presek

MANJE NOVOZARAŽENIH NEGO JUČE, DVE OSOBE UMRLE: Najnoviji korona presek!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Korona virus u Srbiji, najnovije informacije i brojke!

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Prema poslednjim informacijama, do 15 časova 19. oktobra, od korona virusa preminule su dve osobe a novozaraženih je još 122.

Broj pacijenata na respiratorima je 24. Testirano je 5,746 uzoraka. Novozaraženih je skoro za stotinu manje, jer ih je u nedelju bilo 214. Broj preminulih nije promenjen u odnosu na juče, kao ni broj pacijenata na respiratorima.

Ovo su najvažnije vesti o korona virusu danas!

* Srbija u crvenoj korona zoni

Profesor Petar Kočović rekao je da se Srbija nalazi u crvenoj zoni korona virusa, sa više od 30 zaraženih na 100.000 ljudi. Prognozirao je i kada će se završiti treći talas.

* Kon oštro odgovorio na kritike

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon rekao je da je i Krizni štab rezigniran, kao i građani, zbog konstantnog ponavljanja priče o merama koje se potom ne poštuju. 

"I mi smo frustrirani, međutim, objektivno je sledeća situacija, ako ne može da se sprovede ono što je zahtev, da bi mi usporili virus i izbegli evropski scenario, onda ubrzano dolazimo u situaciju da se virus ubrzano prenosi. Tada, ponovo kažem, ne može neko da očekuje da ćemo stajati skrštenih ruku. Ako govorimo o merama zatvaranja koje trenutno nisu opcija, ne bi trebalo da nam se desi da dođemo u bezizlaznu situaciju da to mora biti," rekao je Kon u Jutarnjem programu RTS-a.

Kon je savetovao svima da poštuju preporuku nošenja maski i na otvorenom, naročito u "gustim" pešačkim zonama kao što je Knez Mihailova.

* Da li će u Srbiji biti uvedene restriktivnije mere?

Doktorka Darija Kisić Tepavčević rekla je da oštrije mere još uvek nisu razmatrane, jer maske i distanca daju rezultate, ali samo ako ih se svi pridržavaju!

Ona je rekla da zna da je priča o maskama "svima dosadila", ali da su dokazano maske i distanca jedini način da sprečimo širenje virusa.

"Od početka pričamo o merama, svima je jasno da je svima dosta korone i ponavljanja jednih te istih mera, mi smo dosadili i drugima, i sebi. Ali maske i distanca spasavaju živote. Nemaju svoje alternative ni kada bude bilo vakcina u opštoj primeni. Sve sve svodi na to, sve mere koje bi trebalo da budu strožije zasnivaju se na primeni ovih mera. Kada bi svi koristili maske, ne bi nam bila potrebna nijedna dodatna mera," rekla je ona.

Epidemiološku situaciju je uporedila sa ostatkom Evrope.

"Kod nas je dosta povoljnija situacija, stopa incidencije je 17 na 100.000, što nas svrstava u zemlje sa najmanjim rizikom, pored Norveške, Holandije i Turske. To što smo mnogo bolji od većine zemalja, ne treba da nas teši, nestabilno je. Imamo postepeni porast, sve veći broj osoba koje nose infekciju, neprepoznatnih rezervoara i asimptomatskih prenosilaca virusa. Češka je recimo imala izuzetno povoljnu situaciju, i malo vremena je bilo potrebno da se ta situacija pokvari. Mi još uvek možemo da kažemo da smo u povoljnijoj, ali nestabilnoj situaciji," rekla je ona.

* Korona ili grip - kako razlikovati simptome?

Stručnjaci kažu da se simptomi korone često javljaju sledećim redom:

  • temperatura
  • kašalj i bolovi u mišićima
  • mučnina i povraćanje
  • proliv

* Arena je opet kovid bolnica

Beogradska Štark arena od danas je privremena bolnica, koja će moći da primi 510 pacijenata koji se leče od kovid-19. Pogledajte fotografije!

Za sada nije u planu još kovid bolnica, ukoliko epidemiološka situacija ostane ovakva.

* Novo otkriće izmeniće način na koji se korona širi, ali i leči

Naučnici sa Univerziteta Djuk došli su do novih otkrića o genetskim mutacijama korona virusa. Ova otkrića mogla bi bitno da izmene tok zaražavanja, ali i lečenje.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi