Najnovija vest

NIKAD VIŠE ZARAŽENIH U SRBIJI! Još 579 ljudi inficirano koronom, troje preminulo

Autor Maja Gašić

Poslednje informacije o epidemiološkoj situaciji u Srbiji.

Izvor: Tnjug/Zoran Žestić

Prema poslednjim informacijama dnevnog preseka, 23. oktobra do 15 časova registrovano je još 579 novih slučaja zaraze korona virusom.

Nažalost, još tri osobe su preminule. Broj pacijenata na respiratorima je 24.

Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 8.209 osoba.

Ukupan broj preminulih je 786.

Hospitalizovano je 88 osoba, a otpušteno sa bolničkog lečenja njih 46.

Ovo su najvažnije vesti o koroni iz Srbije i sveta

* Slučajevi reinfekcije u Beogradu

U Kliničko-bolnički centar "Bežanijska kosa" u Beogradu ponovo su se javila tri pacijenta koja su ranije izlečena od kovida 19, izjavila je direktorka ove zdravstvene ustanove Marija Zdravković. Ona kaže da je karakteristično da niko od njih nije ostao na bolničkom lečenju, niti je imao ponovo zapaljenje pluća, te da su to uglavnom novi udari bolesti.

* Crne prognoze za Srbiju

Ako dostignemo 1.000 potvrđenih slučajeva infekcije virusom korona dnevno, to će značiti da svakog dana imamo još najmanje po 5.000 zaraženih, od kojih će većina imati asimptomatsku formu bolesti i širiti zarazu!

Ovu pesimističku procenu iznosi primarijus dr Radmilo Petrović, epidemiolog. On kaže da baš zbog tih asimptomatskih slučajeva dolazi do eksplozije kovida 19, i da će i Srbiji, i svim ostalim zemljama, biti teško da obuzda epidemiju.

* Dramatično upozorenje dr Kona

"Ovo što se sada dešava videćemo kroz dve-tri nedelje kao posledicu toga u povećanom broju smrtnih ishoda. Nadam se da nećemo proći mnogo gore nego u julu, ali ove brojke već sada nisu ohrabrujuće", istakao ndr Kon.

* Katastrofa u regionu

U Hrvatskoj je danas, više od 1.800 novozaraženih, a epidemiolog Branko Kolarić upozorava da će taj broj i dalje da raste. Umrlo je sedam osoba.

U poslednjih 24 sata u Severnoj Makedoniji registrovan je novi rekord u broju zaraženih korona virusom - 640, a umrlo je 12 ljudi, javljaju makedonski mediji. Ukupan broj zaraženih u toj zemlji od početka pandemije iznosi 25.473.

U Sloveniji je danas potvrđeno 1.656 novih slučajeva zaraze virusom korona, a tri osobe su preminule. Od početka epidemije u Sloveniji je preminulo 214 osoba.

U BiH je u poslednja 24 sata registrovano 1.169 novozraženih osoba i 14 smrtnih slučajeva, od kojih je samo u Federaciji BiH 732 novoobolelih i devet smrtnih slučajeva. To je prvi put od početka epidemije da BiH ima više od 1.000 novozaraženih.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.